За 2 дни летен вирус повали стотици в Разложко, болницата препълнена, в детско отделение настаняват по няколко на легло

Летен вирус с разстройство и повръщане, но без температура, повали стотици деца и възрастни в Разложко. Два дни личните лекари преглеждат само пациенти, повалени от вируса, и включват системи. В понеделник в голяма част от аптеките в града свършили дори банките и вчера в аптечната мрежа в града се бяха презапасили. Аптекари коментират, че отдавна не е имало толкова много хора, повалени на един път.

„Вирусът повали буквално целия град. Два дни продаваме само банки. Вирусът поваля и възрастни, и деца“, казаха вчера от аптеката пред МБАЛ – Разлог.

Детското отделение на болничното заведение също е препълнено, а на едно легло са настанени по няколко деца. Д-р Радушина, завеждащ детското отделение, вчера пишеше уведомително писмо до управителя на болничното заведение д-р Велев, че се приемат всички деца, които са в по-тежко състояние – с многократни повръщания, но  успокои, че няма място за паника и вирусът е еднодневка, дори отшумява за часове.

„Приемаме абсолютно всички деца, които идват доста зле, т.е. с многократни повръщания, болки в корема, но без разстройство. Тези, които са с разстройство, ги насочваме към инфекциозно отделение, където се настаняват. Вирусът ги държи часове и много бързо се възстановяват. Деца, които вчера бяха много зле, днес са с много добри резултати от контролните лабораторни изследвания. Имаме пътека еднодневка и ги настаняваме по нея. Това не са хранителни отравяния, а вирусна инфекция. Не е необходимо строга диета, но все пак по-лека храна. Вирусът атакува и възрастни, но те се лекуват по домовете, тъй като тук няма отделение, в което да бъдат настанени”, каза за „Струма“ д- р Радушина.

Пълно с пациенти, повалени от вируса, е и инфекциозното отделение. През Спешния център  на МБАЛ – Разлог  също са минали десетки хора, като само в понеделник той е посетен от повече от 15 души с характерните  симптоми – гадене, повръщане и болки в корема. Пациенти са приемани още през уикенда, но по-малко, както и вчера. Според медиците най-много до края на седмицата вирусът ще отшуми, а първите два дни – понеделник и вторник, са били пикови – с най- много засегнати от него хора. От бранша препоръчват приемане на повече витамин С.

„Има завишение на вирусните чревни инфекции в община Разлог, но това е обичайно за сезона”, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Благоевград д-р Лена Павлова, която вчера спешно отиде на проверка заради слухове за водна епидемия в града.

„Изключени са проблеми с водата, изследвахме я днес /б.р. вчера/, бе замерен остатъчен хлор в питейния водопровод в Разлог”, категорична бе тя. На въпрос за резултатите от изследванията на четиримата македонски граждани, приети завчера в инфекциозно отделение на благоевградската болница със симптоми, наподобяващи хранително натравяне, д-р Павлова съобщи, че изследванията не са констатирали такова и също се касае за вирусна инфекция.  /struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене