„Струма“ прочете ги! Минимум три пъти „Не сме народ, не сме народ, а мърша!“

„Ние не си избираме страната, в която да се родим, нито хората, които са ни родили, нито пък времето, в което сме се родили, но избираме едно нещо – да бъдем човеци или не..!“, колко истина има в думите на Патриарх Павле.

„Струма“ прочете ги! Минимум три пъти!

След меко казано, жалката публикация на вестник „Струма“-  „Докога общинският инспекторат ще си затваря очите за незаконните търговци по тротоарите и градинките в Благоевград“ от вчера 24.10, се смятаме за длъжни, да попитаме както тях, така и обществото което подкрепя тази безумщина , ЩО за „хора“сте Вие?

Как не ви беше срам да напишете,  „Незаконни търговци продължават невъзмутимо да предлагат стоката си по тротоари и в градинки в центъра на Благоевград въпреки издадената преди няколко месеца кметска заповед“ „Незаконната търговия по целия град обаче продължава да се вихри.“

Кои незаконни търговци, бабите и дядовците ли?

Кои са тези баби? – Това са жени, ставащи рано сутрин, за да отидат на пазара или на някоя улична отбивка, тротоар, за да продават това, което сами са произвели и отгледали, в студ, в сняг, в дъжд, в пек. Те сами помагат на себе си без да очакват някого да го направи вместо тях, без да молят, без да просят!  Взимат минимална пенсия, имат разходи както всеки човек, но не се предават, напротив, стоят гордо изправени с достойнство, което вие нямате, няма и да имате! Ще ви припомним само едно култово интервю от преди години, на Георги Коцев бивш кмет на Катунци, та дано повече хора се замислят!

„Имаме едно селце тука, село Златолист, води ми се, кмет съм на това селце, щото са 18 човека е селото. 12 баби и они са набор да кажем 1912/1913г. Изкарали да продават, така хубава черква имаме , прекрасна посещава се от всякъде…абе нема да и правя реклама, майната и на рекламата, Баба Стойна Преподобна сама ще си ги докара тук. Та изкарали отвънка да продават  2 буркана примерно лютеница и 3 буркана сладко. И довадат едни тарикати от Благоевград ли от дека ли, некакви такива дет се правят на финансов контрол- ХЕИ, какъв ХЕИ бе?! И да я проверяват тая жена и викат бурканите не са издържани към ХЕИ, към тия там мерките дето били по евросъюза. И ми се обаждат по телефона и ми викат, кмете тука едни ем са българи, ем не са и не можем да се разбереме. От бе викам бабо Нушо не можете да се разберете, ами уж говорят на български пък не можем да се разберем.  Абе терат нещо, пък не можем да се разберем що терат. И аз от тук са вдигам да видя, какво им терат, они им терат апарат с фискална памет, касов апарат. Оная е 1912г. жената бе, може ли да има още такива идиоти в тая държава. Тая женичка е изкарала там, да изкара 5 лева, 10 лева и утре като дойде внучето да може да се похвали, да даде на това внуче“ .

Колко, малък човечец в душата трябва да си, за да търсиш касов апарат на една бабичка, излязла да продаде, да ПРОДАДЕ не да краде, едно бурканче със сладко за да спечели 5 лева?

Култовата реплика, „Хем са българи, хем не са“ на бабата от интервюто на Коцев, са показателни за това в какво падение се намира нашата държава, а за липсата на всякакъв морал и подкрепа  и то към  хората, на които дължим всичко днес, няма  смисъл дори да споменаваме.

Не можем обаче, да не си зададем следните въпроси:

Как ще обясним на тези възрастни хора, че отдавна сме забравили, какво е значението на думите на които са ни учели самите те-  доброта, милосърдие и уважение?

Кога престанахме да сме хора, да сме народ?

„Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.“!

 

 

 

 

 

 

 

..

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search