ВИДЕО: Бизнесът с лавандула в Гоцеделчевско

Млади хора от Гоцеделчевско са намерили начин за препитание, отглеждайки земеделски култури, вместо да си търсят работа в чужбина. Двама братя от село Господинци от отглеждат разсад за лавандула, а мечтата им е един ден да произвеждат и лавандулово масло.

Ведат Хаджиев е само на 23 години. Разказва, че с брат му се захванали да отглеждат лавандула след като намерили пазар за земеделската култура. Вече четвърта година произвеждат разсад, защото бизнесът потръгнал.

“Ние имаме един приятел в Гърция, който се занимава много време вече с това. Той е вече сериозен производител на лавандула, който е засял около 300 декара. Има негови земи и така ние произвеждаме за него разсад”, разказва Ведат.

Още през март на площ от 200 декара двамата братя засадили над 5 хиляди стръка лавандула. Сега изрязват цветовете, за да има добра коренова система билката. Изкупната й цена е 8-10 стотинки за коренче.

“Миналата година имахме много повече прихващаемост, а тая година няма толкова много суша – поливаме през три дена”, обяснява Хаджиев.

Земеделските стопани смятат да увеличат площите с лавандула.

“Около 100 декара сега сме заявили земеделска земя. Дано да успеем и да ги разсеем и да започнем и ние като едни големи производители на лавандула да си произвеждаме масло”, казват младите земеделци.

За субсидии по европейските програми те не са кандидатствали. Казват, че за да получат подпомагане за отглеждане на лавандулата са необходими големи площи, а тук в района на Гоце Делчев земята е разпокъсана.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене