Пълният текст на сигнала внесен от Бареков в Главна прокуратура и ДАНС срещу Първанов

Точно в 16.00 часа днес евродепутатът Николай Бареков внесе сигнал в Главна прокуратура и ДАНС срещу бившия президент Георги Първанов във връзка с произхода на средствата за закупуване на хотел „Стримон СПА” в Кюстендил от членове на семейството на Първанов. Лидерът на ББЦ спази ангажимента, който декларира по-рано през деня.

„Веднага след ваканцията в Брюксел, в началото на септември, ще сезирам Европейската комисия, Европейския парламент, както и председателите на всички европейски партии – ПЕС, ЕНП, АЛДЕ и ЕКР, в чието ръководство участвам”, заяви Бареков.

Ето и пълния текст на сигнала:

ДО
ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ
„НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ“

ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
КОМИСИЯТА
ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА,
КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ И
ПАРЛАМЕНТАРНА ЕТИКА
в Народното събрание
на Република България

СИГНАЛ

 От Николай Тихомиров Бареков – Председател на ПП „България без цензура” и Член на Европейския парламент

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Обръщам се към Вас във връзка със съмнителните обстоятелства около закупуването на хотел „Стримон Спа” – гр. Кюстендил от Мариана Николаева Добрева и Ивайло Георгиев Първанов. Случаят предизвика особен обществен интерес, поради факта, че е емблематичен за българската действителност и поражда задаването на изключително смущаващия въпрос: как лица с неясни доходи, но с влиятелни роднини, с богато политическо минало, успяват да придобият имущества на умопомрачителни стойности, а институциите в Република България бездействат.

И докато обстоятелствата около самата сделка по закупуването на хотел „Стримон Спа” – гр. Кюстендил следва да бъдат обект на щателна проверка от компетентните органи по приходите, то произхода на средствата, с които е осъществена същата следва да бъде установен от органите на прокуратурата и на Държавна агенция „Национална сигурност”, които трябва да вземат установените в законодателството на Република България мерки срещу изпирането на пари.

В изявление към медиите, Ивайло Георгиев Първанов определя произхода на средствата, с които е закупил своя дял от капитала на дружеството-собственик на хотел „Стримон Спа” – гр. Кюстендил като: „собствени средства, дивиденти и заем от „Айви СМ” ООД”. Такива обяснения за характера и произхода на средствата са меко казано абсурдни, предвид възрастта и трудовия стаж на купувача. Още по-смущаващи са изявленията на бащата на купувача – Георги Седефчов Първанов, който, за да оправдае изключително съмнителния произход на средствата, с които синът му е осъществил въпросната сделка, заявява в ефира на bTV, че самият той е осигурил „около 1/3” от тях. Видно от разследвания, направени от журналисти на различни медии и от справка в Сметната палата, имотната декларация на Георги Първанов от миналата година не отговаря на твърденията, които самият той прави, че е финансирал 1/3 от тази имотна покупка. Съгласно чл. 7, ал. 7 от Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности: В случаите на не подаване на декларация от лицата по чл. 2, ал. 1, както и когато е съставено заключение за НЕСЪОТВЕТСТВИЕ, председателят на Сметната палата уведомява изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за предприемане на действия по реда на глава четиринадесета или петнадесета от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“. В 14-дневен срок след приключване на проверката или ревизията изпълнителният директор на Националната агенция за приходите изпраща резултатите на председателя на Сметната палата и на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“. С оглед на очевиднотонесъотвествие с реалното имуществено състояние на Георги Седефчов Първанов, председателят на сметната палата, следва да уведоми съответните органи за извършване на разследване и установяване на произхода на недекларираните средства.

Подобни несъответствия на декларираните пред Сметната палата имуществени обстоятелства с реалното имуществено състояние на декларатора са обект само на административен контрол, но произхода на такава огромна сума пари, който не може да бъде законовоустановен, следва да бъде разследван по смисъла на Закона за мерките срещу изпиране на пари от компетентните органи, които следва да установят дали средствата, предоставени от Георги Първанов на сина му Ивайло Първанов за закупуване на хотел „Стримон Спа” – гр. Кюстендил, не са придобити от дейност, която не отговаря на критериите за законосъобразност.

Установяването на тези обстоятелства е от изключително обществено-политическо значение предвид позицията в обществото и политическия живот на страната на лицата, които следва да бъдат проверени. Доскоро Георги Първанов беше само в качеството си на екс-Президент, но от м. ноември 2014 г. същият е във властта, в качеството си на председател на ПП „АБВ“, макар и формално да не е член на Народното събрание. С оглед на това имам основателни съмнения, че гореописаните средства, с които Георги Първанов е финансирал сделката на сина си, произхождат от търговия с влияние и пране на пари.

Предвид гореизложеното УВАЖАЕМИ ГОСПОДА, се обръщам към Вас в качеството ми на член на Европейския парламент, като настоявам да бъде извършено разследване, което да установи дали средствата, с които е закупен хотел „Стримон Спа” – гр. Кюстендил от лицата Ивайло Георгиев Първанов, син на Георги Седефчов Първанов и Мариана Николаева Добрева, произхождат от каквато и да е престъпна дейност по смисъла на Закона за мерките срещу изпирането на пари, включително търговия с влияние и пране на пари от страна на председателя на ПП „АБВ“ Георги Първанов.

 

С УВАЖЕНИЕ:……………………………….

/НИКОЛАЙ БАРЕКОВ/

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене