Патологоанатомичните изследвания дават отговор за смъртта на Филип

Когато излязат резултатите от патологоанатомичните изследвания ще стане ясна причината за дисекацията, казва проф. Марио Станкев

Все още не е ясна причината за разкъсването на аортата или т.нар. дисекация, довела до смъртта на Филип – първородния син на президента Росен Плевнелиев. Това, макар и неофициално, са признали пред „Телеграф“ Националната кардиологична болница (Трета градска), където по спешност е било прието 14-годишното момче.

Лечебното заведение е единственото в столицата, което разполага с отделение по детска кардиология.

„Не ми се ще да говорим по този въпрос, защото това е желанието на президента и неговата съпруга. Нека да уважим тяхната молба, коментира пред „Телеграф“ шефът на болницата проф. Марио Станкев.

Филип е бил приет в болницата в петък и въпреки няколкочасовата борба на лекарите за живота му е издъхнал. Проф. Станкев допълва, че диагнозата е ясна, но не и причината за нея.

„Когато излязат резултатите от патологоанатомичните изследвания, ще се каже със сигурност каква е причината за тази дисекация“, обяснява специалистът.

Станкев не е пожелал да коментира подробности около диагнозата на детето, както и защо може да се е стигнало до подобен фатален развой.

Дисекацията на аортата е едно от най-сериозните спешни състояния, които застрашават пряко живота на човек. Кардиолозите описват това състояние като „най-драматичното заболяване в сърдечносъдовата патология“. То представлява разкъзване на средния слой на съдовата стена от навлизащата под високо налягане кръв.

Смъртността при подобно заболяване е изключително висока в първите 48 часа възлиза на 50% от пациентите, посочват медици от столичната болница „Св. Анна“.

 

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене