СЕНЗАЦИОНЕН СКАНДАЛ! Футболист от Гоце Делчев под ножа на прокуратурата за уредени мачове! БФС официално се похвали, че правата на Любомир Витанов и Иван Топузов са спрени от дисциплинарната комисия на столичния Зонален съвет на централата.

Объркано поколение! Любомир Витанов е пръв приятел с Марио Метушев, футболист който закла пред игодина свой приятел!

Пореден случай за уредени мачове в родния футбол, а този път вече има и повдигнати обвинения от прокуратурата. БФС официално се похвали, че правата на Любомир Витанов от град Гоце Делчев  и Иван Топузов са спрени от дисциплинарната комисия на столичния Зонален съвет на централата. Те са играчи на ОФК „Банско“.

Обвиненията са за „образуване на организирана престъпна група с цел извършване на престъпления по гл. 8 „Престъпления против спорта“ от Наказателния кодекс“.

Или става въпрос за т.нар. в България „черно тото“ – мач (или мачове) да завърши по определен начин с цел облагодетлставе от залагане в букмейкърски къщи, които понякога са незаконни.

Ето какво гласи съобщението на БФС:

„Дисциплинарната комисия към Зоналния съвет на БФС – София спря състезателните права на Любомир Витков Витанов и Иван Георгиев Топузов – състезатели на ОФК Банско (Банско) на основание чл. 46, ал. 2 от Дисциплинарния правилник на БФС. Това се случи след разглеждане на писмо от изпълнителния директор на БФС Борислав Попов до ЗС на БФС – София от 10.01.2019 г. относно повдигнати обвинения срещу споменатите футболисти. От писмото става ясно, че обвиненията са за образуване на организирана престъпна група с цел извършване на престъпления по гл. 8 „Престъпления против спорта“ от Наказателния кодекс. 

Обвиненията срещу Витанов и Топузов са за манипулиране на двубои с участието на ОФК Банско през сезон 2016-2017 г. във Втора професионална лига. Разследването на случая се проведе с участието на Икономическа полиция към МВР, Специализирана прокуратура и БФС и завърши с повдигане на обвинения.“

През сезон 2016-2017 „Банско“ играе във Втора професионална лига („Б“ група доскоро) и в края на шампионата изпада. Личи, че иде реч за повече от един мач.

В цялата работа има поне два нови момента – спрямо практиката в родния футбол досега. Първо, за случая не се разчу досега. Второ, личи, че няколко институции са работили заедно по скандала. Обикновено не става така, а повечето сигнали за „черно тото“ идваха от УЕФА и БФС се държеше като щрауса от онзи стар лаф.

Остават и въпроси – с какви присъди ще приключи всичко и дали двамата играчи, които не са анонимни във футболните среди, наистина стоят зад „организирането на престъпна група“ или има други хора, които дърпат конците.

Обвинените Любомир Витанов и Иван Топузов, в манипулиране на мачове и участие в черно тото, са изпаднали в тежка депресия. Новината буквално ги сринала и те се свили в себе си, отказвайки всякакви коментари и изявления. Именно поради тази причина нито един от тях не пожела да коментира случилото се пред Топ Преса. Източници на нашата агенция съобщиха, че Любомир Витанов е взел решение да спре с футбола и даже да се махне от България. Той си събрал багажа от третодивизионния клуб и обявил, че приключва.
„Любо е на 37 години. Мислеше да поиграе още половин или една година и да сложи край на кариерата си. Сега обаче всичко за него приключи. Да, те са само обвинени, вероятно ще има разследване, дело, присъда. Но даже и да го оправдаят, той е решил да се оттегли от футбола”, разкриха пред Топ Преса близки до Витанов от Гоце Делчев, който през дългогодишната си кариера е носил екипа на много отбори – Пирин (ГД), Пирин, Миньор, Локо (Пд), както и в македонски и малтийски тимове. 35-годишният Иван Топузов засега остава в Банско, тъй като той е и помощник-треньор. Освен това тренира и деца в школата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене