Нови изпити за учениците

Нови изпити за учениците в битка с неграмотността. Държавата си постави нова цел – ставаме по-грамотни и докато четем на обществени места. Подобни кътове за четене правителството смята да създаде в метрото, жп гарите и кината.

Съвсем скоро учениците ще трябва да покажат уменията си по четене. Това ще се случи с нови външни оценявания. Правителството е предвидило те да бъдат проведени през октомври и ноември тази година за учениците в 5-ти и 9-ти клас. С резултатите експертите ще следят нивото на учениците.

Причината е, че вече няколко пъти международни изследвания като PISA показват, че около 40% от децата имат проблем при четенето. Затова експертите си поставят за цел до 2020 г. процентът на неграмотните деца да бъде свален до 30.

Борислава и Милена са сестри. Решили да прекарат времето си като стажанти в лятната академия на „Заедно в час”, за да не забравят за училищния живот. И въпреки че е средата на ваканцията на идеята за нови изпити пишат отлична оценка.

„Ще ни помогне да се види колко знаем”, на мнение е Борислава Боцева. „Ако имат специална цел, на която ще трябва да обърнат внимание, така ще се подготвят повече”, казва Милена Боцева.

„Хубаво е ако се въведат нови оценявания, да се види какво е на практика в класните стаи, дали децата ще са подготвени за този изпит”, смята учителката Олга Линова.

Лошите резултати, които показват учениците по време на международни изпитвания Линова си обяснява с многото натрупани проблеми в системата, не само в училището, но и в семейството. Като педагог е видяла много пропуски в обучението на децата и основни правила, които често затрудняват учениците.

„Виждаме как в 3-ти или 4-ти клас те все още не могат да формулират едно изречение, не поставят препинателни знаци, не поставят правилна главна буква в началото на изречението, няма запетайки, няма точки”, обяснява учителката.

Една от най-честите грешки, които се допускат, е при членуването на думите. Затруднения децата често имат и при разбирането на условията на задачите, които им се дават.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене