Честваме Преображение Господне

Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници – Преображение Господне.

На този празник се извършва освещаване и благославяне на узрялото грозде. Смята се, че слънцето обръща гръб на лятото и поема към есента.

Религиозните корени на празника се свързват с явяването на Иисус на трима от най-близките му ученици.

Апостолите не допускали, че Иисус Христос ще понася унижения и страдания – според тях това било несъвместимо с величието и славата Му. Той им говорил често за страданията, които Го очакват, за смъртта и Възкресението Си. За да укрепи вярата на учениците Си, Иисус Христос решил да покаже на трима от апостолите истинната Си небесна слава. Заедно с Петър, Иаков и Йоан се изкачил на планината Тавор в Галилея, отдалечил се от тях и започнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя Учител напълно преобразен.

Лицето Му светело като слънце, а дрехите Му блестели като светлина.  В един момент светъл облак осенил всички и от него се разнесъл могъщ глас:

„Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение. Него слушайте.“  Това чудодейно събитие трябвало да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания, да укрепи вярата им в Неговата Божествена природа.

Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда за вярващите православни.

Според вярванията на този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече.

Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява. Всеки православен, който не е постъпвал, както трябва, има шанс на този ден да се преобрази и да се опита да стане по-добър.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене