По магистрала до Благоевград от ноември

Магистрала „Струма“ между София и Благоевград ще бъде изцяло завършенa в края на октомври. А до 2023 г. ще бъде готов целият аутобан от София до Кулата – това е крайният ни срок.

„Правим възможното максимално бързо да направим всичко. Сключили сме вече два договора с изпълнители, остават 15-те километра през Кресненското дефиле, срокът на проектанта е до края на година“, обяви строителният министър Лиляна Павлова по Нова тв.

Най-късно през 2017 г. трябва да има избран изпълнител и да започне да се строи. „Възможно е и до 2020 г. да имаме изцяло завършена магистрала от София до Кулата“, обеща Лиляна Павлова.

„Анализите на Световната банка показват, че трябва значително да увеличим инвестициите в пътищата, което върви с увеличение и на таксата за ползване“, предупреди регионалната министърка.

„5 години цената на винетките не е повишавана, приходите от тях обаче едвам стигат за текущ ремонт и поддръжка на пътищата“, посочи Павлова. Тя съобщи, че вероятно в началото на 2018 г. у нас ще се въведе и системата за тол такси, които ще заплащат единствено тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона. Винетките пък ще станат електронни.

Регионалният министър коментира и нарушенията при концесиите на плажовете в страната. „Следим дали се спазват условията при плажовете, които са отдадени на концесия или под наем. Първите проверки показаха, че има изключително голям брой нарушения“, съобщи Павлова.

„Ние правим проверка на това дали свободната площ е налична и дали е равностойна на тази, която е с чадъри и шезлонги. Над 20 плажа не отговарят на тези изисквания. Втората проверка, която правим е за преместваемите обекти, търговските обекти и заведенията. Има сигурно над 40 плажа, които не отговарят на изискванията“, разясни Павлова.

„Искам да кажа на всички плажуващи по българското Черноморие, че никой няма право да взима такса за достъп до плажа“, предупреди министърката. „Ако някой получи билет, който не е стандартния билет на Министерството на финанси, гражданите също трябва да сигнализират“, призова Павлова.

„Отменихме всички разрешения за строеж на къмпинг „Юг“, не само на къмпинга, но и на хотела, който е там, независимо, че в момента в него има туристи, както и на ресторанта до него, те са незаконни. Отменени са разрешенията на строеж, така че те ще трябва да бъдат премахнати. Трябва и на къмпинг „Юг“ и на къмпинг „Корал“ да се преустанови всяка възможност за строителство“, съобщи Павлова./struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене