Инженерът от Германия Илия Василев – кмет на Мелник?

Праправнук на един от основателите на Мелнишка българска община, както и създател на първото българско училище в Мелник Атанас Павлов – поп Ташо, се връща в родината, за да пусне корени там, където е пролята кръвта на дедите му. 31-годишният инженер Илия Василев, завършил университета за приложни науки в Бремерхафен, Германия, вчера бе официално утвърден от общинската организация на РЗС за кандидат-кмет на Мелник.

Кандидатът за общински кмет на Сандански и лидер на РЗС Яне Янев представи лично кандидатурата на инж. Василев и заяви:

„Илия е завършил и работил в Германия, въоръжен е със знания и опит и може да възвърне стария възрожденски облик на град Мелник, да привлече европейски инвестиции и да направи най-малкия град в България защитено от ЮНЕСКО селище. Идеите на инж. Василев за развитието на Мелник са напълно реални и изпълними. Градът от години няма никакво развитие. Изоставен, мръсен, порутен, няма улични лампи и всеки ден се унищожават част от историческите му ценности. Още в първата година от мандата си инж. Василев възнамерява да реши проблема със здравеопазването чрез откриването на здравен пункт и аптека, така необходими, както за местните жители, така и за туристите. Заедно със Санданския Йерусалим – Роженският манастир, град Мелник през новия програмен период 2015–2020 ще бъдат едни от най-важните приоритети при усвояването на европейски средства от община Сандански. Живеем в нов век, с нови предизвикателства и за да има напредък, са необходими образовани хора. Мелник е бил свещен град на християнската вяра, просвещението, търговията, занаятчийството и винопроизводството и трябва час по-скоро млад и амбициозен човек като Илия Василев с контактите си в Германия, Франция и Брюксел да възвърне славата на „богозидания град”*.”

Натрупал опит от пътуванията си зад граница, Василев е категоричен, че Мелник, който е едно кътче от рая, може да бъде привлекателна дестинация за туристи от цял свят и да привлече големи чужди инвеститорски компании. Според него градът трябва да бъде забранен за автомобили, да се възстановят старите калдъръмени улици, да се изгради огромен паркинг, а вътре в града да се движат само файтони, така, както е било през славните години на околийския център. Мелник може да стане истинска туристическа перла, такава каквото никъде няма в Източна Европа, разказа разпалено наследникът на поп Ташо. Младият немски възпитаник е убеден, че ще получи доверието на своите съграждани от Мелник и затова в листата ще бъде на предпоследното 28 място само за да е съпричастен с останалите колеги кандидати за общински съветници, с които работят заедно повече от половин година. Кръвта вода не става, са казали хората и инженер Илия Василев е ярко доказателство за това. А иначе в Мелник старите хора знаят кой е поп Ташо.

Атанас Павлов – поп Ташо, е един от основателите и член на Мелнишката българска община. На 5 март 1873 година в къщата му в Мелник е открито първото българско училище в града с учител Петър Сарафов. Като пратеник на Мелнишката община той обикаля повече от осем месеца из Цариград, Северна и Южна България да събира „волни помощи за въздигането на първото българско народно училище в Мелник“. Мисията на Атанас Павлов завършва твърде резултатно. Събраната сума достига 19500 гроша без стойността на вестниците, книгите и другите материали.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене