Оперират спешно болна от рак мечка от парка в Белица

 

Спешна операция ще бъде направена на една от мечките в парка над Белица, информира „Стандарт”. 16-годишната Сейда има тумор в корема и се налага незабавно лечение. Преди време тя бе гледана на скенер, който установи, че е болна от рак.

„Очакваме на 6 август да пристигне професор Богдан Аминков, който да я оперира. Мечката ще бъде упоена и след това ще бъде извършена лекарската интервенция. Ще говорим и с очния лекар от Благоевград Йордан Тумбев, който също да оперира Сейда, защото има перде на едното око“, заяви Васил Мадолев, ръководител на екипа в Центъра за реадаптация на танцуващи мечки.

Болното животно е в парка от началото на 2009 година, когато бе настанена там заедно с още две мецани – Милена и Наташа. Трите четириноги бяха докарани от Сърбия, те бяха последните регистрирани танцуващи мечки в западната ни съседка. Останалите 25 обитатели на парка са в добро здраве, увери Мадолев. Добрата новина е, че все повече са посетителите, тъй като в началото на юли приключи асфалтирането на 11-километровото шосе. Нов асфалт – повече туристи. След 10 години чакане ремонтът на осеяния с дупки и ями път до мечия парк над Белица бе направен.

„Радваме се на чисто нов асфалтов път, по който се минава безпроблемно. Стигаме за 15-20 минути от града до парка, а не за цял час, както бе преди. Всеки идват по над 100 посетители. Бройката им непрекъснато нараства“, каза още Васил Мадолев.

Той припомни, че миналата година имаше идея Центърът за реадаптация на четириногите да бъде затворен за посетители или преместен на друго място. Причината бе тежкото състояние на пътя, което спираше туристи и блокираше плановете за бъдещото развитие на парка.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене