Над 250 хил. души се очакват на Роженските поляни днес

113498-rojen

400 гайдари дават старт на Събор на народното творчество и животновъдството

След 9-годишно прекъсване днес започва възроденият Събор на народното творчество и животновъдството „Рожен“. Той ще се проведе на красивите Роженски поляни в рамките на 3 дни – до 19 юли.

Очакват се над 250 000 души да посетят събора.

„Искаме да запазим тази българска традиция в нейната мащабност и да я завещаем на поколенията занапред“, коментира кметът на Смолят Николай Мелемов.

Внушителен ще бъде и стартът – 400 гайдари ще дадат началото на Събора днес. Изпълнителите ще бъдат разделени на четири лъча, които бавно ще се приближават към основната сцена. Зад нея декор ще е български трикольор с внушителните размери от 24,000 квадратни метра.

Сред изпълнителите към момента сигурни участия ще има на хор „Космическите гласове на България“ , които ще изпълнят химна на Родопите “Бела съм, бела, юначе“ и след тях Валя Балканска с две деца, които ще изпеят куплет от “Излеел е Дельо хайдутин“.

В програмата на събора тази година ще има фолклорен конкурс „Рожен“ за автентичният фолклор и етнокултура, демонстрация на традиционни занаяти, откриване на етнографски и музейни експозиции, изложение на животни, млечни и месни продукти от фермата, изложение на био храни и напитки, народни борби, кулинарни шоута и чевермета, конни атракции, както и народни веселби и нестинарски игри. Част от предварителната програма е провеждане на форум за екотуризъм, екоенергия, еко храни и напитки и екологични материали.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене