Английско семейство прави книжарница и библиотека в гърменско селце със 100 души население

Англичани правят в гърменско селце със 100 души население книжарница и библиотека с хранилище. Идеята си съпрузите Лий Гилберт и Ян Додс възнамеряват да реализират чрез съвместната си фирма „Черни и бели книги“ ООД, регистрирана с капитал от 5000 лв. в с. Крушево, където се заселили преди повече от 15 години. Дамата, която в селото наричат Лили, е от университетския град Оксфорд и е на 65 г., а съпругът й е с 4 г. по-млад.

Идеята им е да направят върху ливада от 6327 кв.м къща за живеене с книжарница, библиотека с хранилище и няколко гаража. Земята е в местността Жостовица и граничи с регулационната граница на гърменското село, но до нея има селски път, който ще се ползва от бъдещите клиенти. Къщата ще е със застроена площ от 120 кв.м, с 2 етажа над гаражите, и ще се захранва от електро- и ВиК мрежата на с. Крушево. На първо време формираните битови отпадъчни води ще се събират в изгребна яма в имота, но това ще е, докато Лили и Ян успеят да уредят изграждането на уличен канал до имота им.

Съселяните им изобщо не се съмняват, че двамата англичани ще реализират идеята си за откриване на книжарница и библиотека, каквито в селото никога не е имало. Предполагат, че освен на тях за оборот англичаните ще разчитат и на съседните населени места в общината, както и на многобройните туристи и летовници, посещаващи Гърмен и Гоце Делчев.

Освен в селото двамата англичани са доста известни и в цялата страна, след като през 2013 г. приютиха многодетно сирийско семейство в дома си в Крушево. Лили ги намери в бежанския лагер в София, където отишла да откара цяло ремарке с дрехи за бежанците, и се върна в гърменското село с 11 сирийци, половината от които деца. Те живяха няколко месеца в дома на англичаните, обгрижвани от всички местни, след което заминаха за Германия.

Лили и Ян се прочуха и с многобройните си акции – през годините със собствени средства те направиха калдъръм на главната улица, монтираха портата на кметството, а Лили и до днес преподава безплатно английски език на всички желаещи, защото в Англия била университетски преподавател. Освен това със съпруга й редовно возят местните до Гоце Делчев и до общинския център Гърмен, и често им пазаруват.

Къщата на Лили и Ян винаги е пълна с хора – те са я отворили за доброволци от цял свят и през годините са им гостували повече от 400 души от Бразилия, Австралия, Уругвай, Южна Корея, САЩ.

В България англичаните всъщност и работят – по интернет те търгуват с книги в Европа, САЩ и Азия, така че зареждането на бъдещите книжарница и библиотека няма да са никакъв проблем.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене