Симитли поиска от МОН безвъзмездно бившия ученически лагер “Баба Цвета” на Предел

Държавното дружество “Ученически отдих и спорт” ЕАД да предостави безвъзмездно на община Симитли някогашния ученически лагер “Баба Цвета” в местността на Предел, решиха да поискат местните общински съветници на последното си заседание.

Държавният имот в едноименната местност в землището на с. Градево е с площ от 14 243 кв.м и от десетилетия стои необитаем и се руши. Сградите, в които по времето на социализма деца от цяла България почиваха през лятото, днес са затънали в бурени, а явно държавата няма никаква идея да ги възстанови и ползва, са мотивите на симитлийските съветници.

За последно бившият ученически лагер бе споменат в медиите през 2016 г., когато полицаите от Симитли разбиха в него нелегален цех за обработка на тютюн, който бил продаван на черно в района. Манифактурата била разположена в необитаема сграда в бившия пионерски лагер в местността Баба Цвета на Предел.
Държавата до такава степен е абдикирала от атрактивната си собственост в местността Предел, че лагерът дори не е споменат на официалната страница на “Ученически отдих и спорт” ЕАД, където като планинска база в Благоевградска област е посочена само база “Мрамор” в гр. Сандански. Тя всъщност е една от 10-те работещи от общо 165-те държавни бази, където допреди 30 г. се организираха ученически лагери, спортни състезания, планински походи, експедиции, излети и др.
Към момента съветниците на Симитли още нямат точна идея за какво може да се ползва лагерът “Баба Цвета”, но имат примера на гр. Гоце Делчев – миналата година общината спечели проект за ученическия лагер в гоцеделчевското село Попови ливади, който също бе в активите на “Ученически отдих и спорт” ЕАД, и по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Македония започна възстановяването му с идея да направи едно съвременно място за събиране на млади хора от България и Северна Македония, които да обменят идеи, да учат и да се забавляват заедно. Общата стойност на проекта е 560 000 евро, които ще бъдат инвестирани в основен ремонт на главната сграда, конферентна зала и ресторант, както и бунгала с капацитет 100 човека. По друг проект по програмата България-Гърция до лагера община Гоце Делчев планира да изгради Посетителски център, в който гостите ще се запознават с природата и животинския свят във и около Попови ливади.
ОбС в Симитли натовари кмета Апостол Апостолов да изготви искане чрез областния управител Бисер Михайлов до министъра на образованието за безвъзмездно придобиване на бившия лагер по реда на чл. 54, ал. 1 от Закона за държавната собственост. Съгласно него безвъзмездното прехвърляне на собственост върху имот – частна държавна собственост, в полза на общини за изпълнение на техните функции или за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение се извършва с решение на МС, след което областният управител сключва договор за безвъзмездното прехвърляне, който се вписва в Службата по вписванията.
За да са законово издържани, на същата сесия съветниците създадоха специален нов раздел в “Програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за 2020 г. на община Симитли” с името “Описание на имотите, които общината има намерение да придобие, и способите за тяхното придобиване”, и в него вече има включен един имот – 14-те дка в местността Баба Цвета./струма/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене