Жители на Гърмен с ултиматум: Бутате незаконните къщи до 18 юли

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

© БГНЕС

Жители на община Гърмен ще протестират пред сградата на парламента в столицата в Деня на Левски – 18 юли.
Протестът им е срещу отлагането на акцията по премахването на незаконните постройки в квартал „Кремиковци“.

Призивът им е да ги подкрепят тези българи, които искат в страната ни да има закони и те да важат за всички.

Решението за протеста в София бе взето единодушно от членовете на Инициативния комитет вчера, след като от МРРБ официално съобщиха, че насроченото за 13 юли събаряне на две къщи няма да се състои.

Причината е писмо от секретаря на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова по депозирана от нея жалба и „необходимостта от предоставяне на допълнителна информация от страна на българското правителство“. Съдът е поискал от българското правителство да спре разрушаването „докато не осигури жилище на уязвимите жалбоподатели“.

„Не може някакви институции да спират изпълнението на закона и цяла държава да дава на заден ход, да не изпълни собствените си разпоредби. Ние не сме срещу ромите, искаме еднакви правила за всички в България, заяви Иван Байрактаров от Инициативния комитет, цитиран от БТА.

Протестиращите недоумяват как толкова лесно се спира събарянето на незаконните постройки на циганите. А те от години се жалват от циганските набези и бездействието на държавата, но никой не им обръща внимание.

Жителите на Гърмен и членовете на Инициативния комитет настояват за прилагането на закона – има заповеди на ДНСК още от 2011 г. за събаряне на 124 незаконни постройки.

Според Байрактаров, тъй като циганите от махалата насотяват да живеят заедно и на едно място и отказват да приемат социални решения се влиза в омагьосан кръг, от който няма излизане. „И законът за ромите отново не е на дневен ред„, допълни Иван Байрактаров и заяви: „Нашият ултиматум е това да се случи до 18 юли.“

Няколко души ще пътуват до столицата в понеделник, за да внесат уведомление за протеста в общината и да получат разрешение. Почти сигурно протестът ще започне в 12.00 часа в събота. Преди това ще бъдат поднесени цветя пред паметника на националния герой Васил Левски по повод 178 години от рождението му. /news.ibox.bg

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене