Ансамбъл „Пирин“ събра на хоро туристи от цял свят

photo_verybig_1466519

Ансамбъл „Пирин“ пя и танцува пред 10 хиляди парижани и туристи от цял свят във френската столица в рамките на туристическия панаир ”България – традиции и култура”, който се проведе „Пале Роял“.

Тридневният туристически форум се организира за първи път от Министерството на туризма и Френския културен институт.

„Щастлива съм, че толкова много хора дойдоха да послушат българските народни песни, да играят хоро с танцьорите от ансамбъл „Пирин“, да опитат родната кухня и да правят мартеници в арт ателиетата. Вярвам, че подобни фестивали, които позволяват на туристите да се запознаят отблизо с традициите, културното и кулинарно наследство на страната са изключително добра реклама на България и могат сериозно да подпомогнат привличането на повече туристи у нас“, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

Ансамбъл „Пирин“ бе избраният ансамбъл от Министерство на туризма, който да представи българския фолклор.

Националната ни кухня презентира най-известният български ТВ кулинар Ути Бъчваров. В последния ден той сготви в гигантски меден казан, точно копие на този от магерницата на българския манастир “Св. Георги” в Атонската Света Гора, традиционна и много вкусна боб чорба.

Културният, еко, селският и кулинарен туризъм се оказаха сред най-търсените от французите и гостите на Париж, които посетиха българския панаир. В родината на висококачественото вино и богатото разнообразие от сирена, българските розе, червено и бяло вино, както и натуралното саламурено сирене бяха високо оценени от парижани. Само до този момент посетителите са дегустирали над 500 л. вино и над 3000 хапки с кашкавал и сирене.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене