Изкопната кампания на череши в Кюстендилско зацикли

череши

Печалба от 30-35 стотинки на килограм не удовлетворява производителите

 

 

В черешовата градина на България, района на Кюстендил, изкупната кампания зацикли, а изкупвачите държат цени до 70 стотинки за килограм, пише вестник „Труд“ в днешния си брой.

„Кюстендилската череша е силно „стресирана” и положението с реализацията й е много тежко. По-зле беше само през 1995 година”, казват местните, като сипят гневни ругатни срещу ниските изкупни цени.

 

„Кампанията тръгна на 60 ст. за килограм, още на втория ден обаче основните играчи в черешовия бранш в Югозапада спряха изкупуването и пунктовете затвориха. Обещаха от сряда, 17 юни, да плащат по 80 стотинки. Като плащаш на берачите по 30-35 стотинки за килограм, каква е печалбата ти – никаква, 35 стотинки, които не стигат за нищо! До това води монополът. Големите са се разбрали да държат ниски цените, трикове всякакви се прилагат и така ни плащат жълти стотинки“, недоволстват в най-черешарските села в Кюстендилско.

 

Реализацията на хиляди тонове от тазгодишната реколта се оказва, че е под въпрос и буксува. Основен изкупвач – италианецът Микеле Санторели, изобщо не изкупува тази година от Кюстендилско. Оказва се, че той има вече към 5000 декара собствени череши, засадени преди 7-8 години в Айтоско и Пловдивско, и разчита на собственото си производство.

Санкциите срещу Русия, наложени от ЕС заради кризата в Украйна, допълнително утежнили ситуацията.

 

„През м.г. от други райони се изнесоха стотици тонове за Русия, така нашата череша намери купувачи на вътрешния пазар и нещата дръпнаха. Сега за руския пазар трябва да забравим“, казват производители.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене