Военното министерство вади на тезгяха зенитни оръдия по 60 000 лева бройката

зенитни оръжия

Военното министерство извади на тезгяха зенитни оръдия, свалени от въоръжение. Става въпрос за четири зенитни установки калибър 23 мм, които ще се продават на търг, обясниха запознати.

Началната цена за наддаване не е малка – около 60 000 лв. за оръдие, при положение че преди време употребявани танкове Т-72 бяха предлагани на търг с начална цена 33 000-44 000 лв. за бройка в зависимост от състоянието, пише „Преса“. Специалисти предполагат, че поради високата цена интересът на оръжейните търговци към зенитките може да не е голям. Но дали ще има достатъчно желаещи, ще стане ясно, след като приключи окончателното купуване на тръжни документи.

Отделно търговската фирма на Министерството на отбраната предлага на търг около 200 оръдия. Една част от тях са 57 мм, за които се иска наддаването да започне от около 5000 лв. за едно. На оръжейната борса са извадени и противотанкови оръдия МТ-12 по 4000-5000 лв. за бройка. Офицери обясниха, че те са доста стари, тъй като отдавна са снети от въоръжение, някъде около 70-те години на миналия век. Едно такова оръдие тежи три тона. Стойността на тон желязо като скрап на пазара е 400 лв., което означава, че повече от 1200 лв. не може да се вземе за оръдие. Ако топовете минат минимум два пъти през борсата и не се намери купувач, тогава се назначава комисия, която ги преоценява и пак се пускат на търг. Така се процедира въобще с оръжието и техниката, снети от въоръжение. След това стоката отново се предлага, но на по ниска цена, докато не се намери мераклия да я купи. Близо 15 млн. лв. приходи реализира миналата година министерството от продажбата на старо имущество, техника и оръжия. За първото тримесечие на 2014 г. този показател е 6 млн. лв.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене