Парламентът прие поправки срещу изборния туризъм

парламент

Законови поправки срещу изборния туризъм приеха окончателно на второ четене народните представители,съобщава БГНЕС. Приетите промени в Закона за гражданската регистрация целят да пресекат възможността за масово преселение на граждани към малки общини и регистрация на десетки граждани на един и същ адрес с цел участие в предстоящите местни избори.

Въвежда се ограничение броят на лицата, които могат да се регистрират на един адрес, да не може да надвишава двукратно броят на тези, които обичайно живеят в жилището. Ако става дума за близки роднини, законът разрешава трикратно надвишаване. Ако това изискване е нарушено, кметовете могат да отказват регистрация, както и да заличат вече направените такива.

В тридневен срок от влизането в сила на закона кметовете на общини или на райони издават заповед за определяне на комисия, която да извърши проверка за спазване на изискванията на извършените адресни регистрации за периода 01.07.2014 – 30.04.2015 година. В състава на комисията влизат служетиле от съответната общинска администрация, представители на съответната областна администрация, на териториалните структури на МВР и на ГРАО.

В случай, че кметът не издаде заповедта в срока, тя се издава от областния управител. Това предложение бе включено, тъй като според вносителите много често кметовете участват в схемата. От БСП обаче посочиха, че областните управители са политически лица, назначени от правителството и също не е добре да им се дават такива правомощия. Срокът за извършването на проверката е 1 месец.

След извършването на проверката в тридневен срок общината издава заповед за заличаване на регистрации, за които са установени нарушения. Включен бе и текст, според който лице, чиято адресна регистрация по постоянен адрес е заличена, е длъжно в едномесечен срок от уведомяването му да подмени личните си документи.

Народното събрание забрани и регистрацията по настоящ или постоянен адрес за повече от четири месеца в хотел, почивен дом и т.н. Според авторите на това предложение от Реформаторския блок изборният туризъм вече се е разпрострял в курортите.

Депутатите решиха още българите в чужбина да трябва да уведомяват общината по постоянен адрес за настоящия си адрес извън страната при промяната му. Според Мая Манолова подобна мярка ще реши проблема с т.нар. „мъртви души“ в избирателните списъци.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене