БАНСКО ДОМАКИНСТВА ЗАСЕДАНИЕ НА КОМИСИИТЕ КЪМ НСОРБ

IMG_2363 (Small)Комисиите по регионална политика и местно самоуправление, бюджет и финанси, икономическа политика, енергетика и туризъм и управление на европейските фондове към Националното сдружение на общините, проведоха своето последно заседание в Банско. Причина за необичайното съвместна работа е обсъждането на проектозакона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове и излизане с общо становище по нормативния документ. Коментирани бяха също и програма  „Иновации и конкурентноспособност“ 2014-2020, както и промените в Закона за туризма.

Заседанието бе водено от изпълнителния директор на сдружението Гинка Чавдарова, кмета на Банско и председател на комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм Георги Икономов, Емил Савов – зам.-изпълнителен директор на НСОРБ, Пенчо Хубчев – представител на фондация „Фридрих Еберт” и Иван Иванов – държавен експерт по евро фондовете в Министерски съвет.

Целта на обсъждания проект е създаването на адекватна нормативна уредба за управление на европейските средства, поставянето на ясни срокове в отделните процеси, гарантиране на своевременна защита правата на бенефициентите с въвеждането на бързо съдебно производство, както и осигуряването на необходимата степен на устойчивост и предвидимост.IMG_2370 (Small)

„Радвам се, че Банско е домакин на последното заседание на комисиите към сдружението на общините за настоящия мандат. Местното самоуправление е в директен диалог с населението и най-добре и отблизо познава болките на бизнеса и обикновените хора. Затова се надявам, че с приемането на този закон средствата ще достигат по-бързо до крайните потребители. По отношение на Закона за туризма, съм заявявал нееднократно, че следва да се създаде строг регламент за  категоризация на апартаментните комплекси. Голяма част от категоризираните към момента сгради функционират в сивия сектор и законовата база следва да се адаптира, за да отговаря на действителните нужди на туристическия бранш” коментира Икономов темите от форума.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене