Днес почитаме Успение на Света Анна

Св. Ана

Днес православната църква почита успението на Света Анна – майката на Света Дева Мария. Чества се като покровителка на бременността, раждането и майчинството. На този ден не се работи, защото жените ще раждат трудно или ще помятат. За да раждат леко невестите и да бъдат здрави новородените, на празника се спазват определени забрани – не перат и не мият, не трябва да се работи нищо – не се плете, не се шие. Според старо поверие, ако „Трудна жена работи на Св. Анна, ще пометне”. На празника на светицата младите булки и бременните жени отиват на черковна служба, запалват под иконата на св. Анна свещи и й носят дарове – цветя, чорапи, кърпи, ризи, пари. Майките изпичат специални обредни пити и ги раздават в двора на черквата и на съседи, за да са здрави дечицата им. Знае се, че св. Анна пази малките от “огън” – висока температура и треска.

Света Анна произхождала от Аароновия род и била омъжена за Йоаким, наследник на Давидовото племе. Милосърдното и щедро семейство живеело в Назарет, но голяма мъка лежала на сърцата им – нямали си детенце. Един ден, докато работела в градината, Анна видяла, че на лавровото дърво има гнездо с малки пиленца. Тя се обърнала към Бог с гореща молба да я дари с рожба. Господ я чул и изпратил от небесата ангел да съобщи, че е заченала. Така Анна родила Мария, бъдещата майка на Иисус. В резултат на библейските сказания през годините светицата станала християнски символ на майчинството. Летният празник на света Анна – 25 юли, е по-разпространен и почитан в Западна България и в Родопите.

На Лятна Света Анна в Благоевградско организират „оброк“- служба курбан на целия род, предназначен за светицата, за да опази селището от градушка и пожари. В Кюстендилско наричат Св. Анна „Опърлия“ и я почитат против огън и пожар.

Иконата на св. Анна се окичва с цветя, пред нея се поставят дарове. Това е вторият ден през годината, посветен на света Анна. На 9 декември се отбелязва Зачатие на Св. Анна.

Имен ден празнуват: Анна, Ана, Ани, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Анабел, Яна , Вилиана

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене