ГРАДЪТ: По-малко тютюн в Неврокопско заради ниските цени

d1d6f22e3010580d03f7addee2c1e7e4

С 30% по-малко са засадените площи с тютюн в Неврокопския край тази година в сравнение с миналата. Това означава, че реколтата ще е по-слаба. „Хората се принудиха да зарежат тютюнджийството, което е много трудно. Трепят се повече от половин година от сутрин до вечер, а накрая не могат да вземат и по 4 лева за килограм тютюн. В същото време кутия цигари струва 5 лева“, заяви кметът на сатовчанското село Вълкосел Рамиз Билюков.
Много местни жители, а това важи и за останалите селища, са предпочели да оставят нивите си и да заминат на гурбет в чужбина. Най-много са отишли в южната ни съседка Гърция, където пак се трудят в тютюневи ниви, но за надница от 20 евро нагоре.
„Няма ли държавна политика в този сектор, ще продължи бягството на сънародниците ни зад граница. Много от тях се установяват в чужбина, а нашите села бавно, но сигурно обезлюдяват“, сподели кметският управник.
В момента тютюнопроизводителите в България се въртят в омагьосан кръг, от който няма как да излязат без помощта на държавата и компетентните институции. Фирмите, които ще изкупуват „зеленото злато“, са подписали договори с не повече от 40% от стопаните. На практика останалите нямат никаква гаранция, че ще продадат продукцията си. Това използват търговците, които предлагат жълти стотинки за тютюна на тези, които нямат договори.
„И ножът, и хлябът са в прекупвачите. Ощетен е винаги производителят, който
си дава здравето на нивата. Ако продължи тази порочна практика, ще се увеличат и гурбетчиите от Неврокопския край“, категоричен е кметът на село Вълкосел.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене