Няма повишена радиация в България след пожара в Чернобил

113149-chernobil-fire

Няма повишени нива на радиация в България заради пожара в Чернобил. Това съобщиха от министерство на здравеопазването по повод слуховете в страната. И уточниха, че няма данни за опасност за живота и здравето на хората на територията на страната.

По данни, получени от националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон, на територията на страната не е регистрирана промяна на радиационния фон на територията на страната.

Националният оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ получава актуална информация за ситуацията на територията на Украйна, съобщи bTV.

МВР е в непрекъсната връзка с експерти от МОСВ и Агенцията за ядрено регулиране.

„Нямат основание слуховете за повишена радиация в България заради пожара в района на украинската атомна централа в Чернобил“. Това заяви пред БНР главен комисар Николай Николов, директор на ГД Пожарна безопасност и защита на населението.

Първо пожарът не е в централата Чернобил, а е в нейните околности, каза той. И изтъкна, че преди два часа пожарът е локализиран. Колегите от Украйна са пристъпили към неговото потушаване. Украйна не съобщава за повишен радиационен фонд, посочи Николов.

Системите на Румъния и Молдова също не съобщават за радиационна опасност. Европейската система за мониторинг на радиационния гама фонд също не съобщава за подобни проблеми, заяви още Николов. 

Припомняме, че вчера избухна пожар близост до Чернобилската атомна електроцентрала. ТАСС съобщи, че има високо повишение на радиацията.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене