Кметът на Гърмен: Минка Капитанова : Не трябва да се събарят къщите на ромите

минка капитанова Контактна група от община Гърмен да поиска среща с премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев, пише „24 часа“. Това бе решено на извънредна сесия на общинския съвет в сряда по повод съборянето на циганските къщи в кв. Кремиковци.

Проблемът с останалите без дом четири семейства не може да бъде решен от общината, защото тя няма сграден фонд да ги настани, каза кметът Минка Капитанова.

Живеещите около 30 души в премахнатите незаконни сгради отказват да бъдат преместени в друго населено място. Вариантите да се използват закрити училища в три села, също отпаднаха, защото местните жители се вдигнаха на бунт срещу евентуално настаняване на циганите и събраха подписки.

„Не мога сама да реша проблема. Предложиха на двама съпрузи, които нямат деца, да ги настанят в Кризисен център в Благоевград, но те отказаха. Не стигнахме до решение и по време на извънредната сесия. Съветниците приеха декларация за излъчването на контактна група, която да поиска спешни срещи с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов и председателя на НС Цецка Цачева. Трябва община и държава да се обединим и заедно да решим проблема, защото, ако се съборят всички предвидени къщи, стотици деца и възрастни ще останат под открито небе“, каза още Капитанова.

 

В групата ще са кметът, председателят на общинския съвет, съветници, хора от Инициативния комитет на протестиращите българи и представители на махалата.

ДНСК трябва да събори 124 незаконни къщи, като първите четири бяха премахнати в понеделник. През юли се очаква още 20 семейства да останат без покрив.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене