Владика и чужденци се събраха в Добринище за 180-годишнина на храм

Dobrinishte_Carkva-2

Десетки чужденци от близкия курорт Банско ще бъдат в понеделник в град Добринище за храмовия празник на местната църква „Свети свети Петър и Павел”.

Стотици местни хора ще присъстват на тържествената света литургия, която ще се води от Неврокопския митрополит Серафим. Жителите на населеното място ще честват не само празника на светата обител, но и 180-годишнината от нейното построяване и освещаване. Тя е вдигната през далечната 1835 година и е една от най-големите в региона.

Храмът е във формата на трикорабна псевдобазилика, в него има красив дърворезбован иконостас, изработен от прочутите майстори от Дебърската школа. По-късно към нея е пристроена висока камбанария. Църквата е основна забележителност в града. Обявена е за паметник на културата с особена архитектурна стойност.

„За всички жители на Добринище навръх Петровден ще е двоен празник. Очакваме много гости не само от региона, но и чужди туристи от близките курорти Банско и Разлог. В 12,00 часа, след тържествената литургия, ще започне празнична програма с участието на десетки самодейци”, каза кметът на Добринище Китан Галчев. 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене