ВАЖНО! Мерки за осигуряване на пожарната безопасност при извършване на дейности в земеделските земи, преди и по време на „Жътвена кампания 2015 г.”

sturnishte-pojarС наближаване жътвата на есенниците и с цел предприемане на необходимите мерки за осигуряване на пожарната безопасност по време на кампанията и административното обслужване на заинтересованите лица, участващи в прибирането, транспортирането, съхранението и складирането на зърно и груби фуражи, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Гоце Делчев обръща внимание на следното: В жътвената кампания се използва земеделската техника, която отговаря на изискванията на производителя за безопасна експлоатация и е оборудвана с пожаротехнически средства за първоначално гасене, съгласно приложение № 2 от Наредба № 8121з-968 от 10.12.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи, издадена от МВР и Министерството на земеделието и храните.

Юридическите и физическите лица, осъществяващи дейности в земеделските земи подават по реда на чл. 29 от Административно процесуалния кодекс, Искане в РСПБЗН – Гоце Делчев за допускане до участие в жътвената кампания на земеделска техника. Формата на Искането е съгласно приложение № 1 към Наредба № 8121з-968, към което се прилагат и следните документи: когато искането се подава от упълномощено лице – пълномощно с нотариална заверка на подписа; документ за внесена държавна такса – 27.00 лева, за издаване на становище за допускане на земеделската техника до участие в жътвена кампания, съгласно чл. 31, ал. 9 от Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси; копие на документ, удостоверяващ, че съответната земеделска техника е преминала годишен технически преглед, когато се изисква, съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, или периодичен технически преглед, съгласно Закона за движение по пътищата;

Изискванията на наредбата са задължителни за всички юридически и физически лица, собственици и ползватели на земеделски земи, както и лица^ които преминават и/или осъществяват дейности в близост до тях. За непроверена техника участваща в кампанията ще се предприемат административно наказателни мерки съгласно Закона за МВР.

Напомняме за изричната забрана за паленето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици). При констатиране на нарушения ще се предприемат предвидените в Закона за МВР и Закона за опазване на земеделските земи, административно наказателни мерки – глоби в размер от 1500 до 6000 лв.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене