Два нови по-силни труса за 9 минути в Егейско море днес

земетръсДве земетресения с магнитуд 4,8 и 4,5 са станали в Турция днес следобед в интервал от девет минути, предаде частната турска телевизия Си Ен Ен-Тюрк, цитирани от БТА.

Правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации съобщи, че първият трус е станал в 14.38 ч. в района на Сароския залив в Егейско море на дълбочина 20,7 километра. Първоначално телевизията съобщи, че магнитудът на това земетресение е бил 5,1.

В 14.47 часа е имало нов земетръс с магнитуд 4,5. Епицентърът му е бил във водите край град Еджеабат, окръг Чанаккале.

Земетресенията са били почувствани от жителите на няколко турски окръга. В Чанаккале някои граждани са напуснали домовете и офисите си и изчакали известно време навън, посочва телевизията.

Днешните земетресения стават ден след вчерашния трус в Егейско море с магнитуд 6,5 по Рихтер, усетен в Гърция, Турция, България и други страни от региона.

Активността в Егейско море не се свързва пряко със сеизмичните зони на територията на нашата страна,

коментира вчера проф. Емил Ботев, ръководител на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките, в интервю за БНР.

„За наше щастие, нашите предположения за развитие на сеизмичен процес към София не се оправдаха. Слава Богу, това е едно земетресение извън пределите на нашата страна и следствие на неговата сила с магнитуд към 6 – то е усетено почти на цялата територия на нашата страна.

Естествено, въздействието е най-голямо към нашата южна периферия, към Кърджали, също така и в Благоевградско е усетено достатъчно силно. Но земетресението не е от катастрофалните, т.е. тези, които са ставали в началото на миналия век, с магнитуд над 7. Хората трябва да бъдат спокойни“, каза проф. Емил Ботев.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене