Тревожен сигнал от директора на благоевградската агенция по храните Стоян Мавродиев: В Петрич съществува голям проблем!

_thumb

Това са незаконните кланици, продажбата на зеленчуци и плодове на нерегламентирани места, както и суровото мляко

Директорът на благоевградската агенция по контрол на храните Стоян Мавродиев отправи тревожен сигнал към представителите на местния бизнес и представителите на фирми, търгуващи и обработващи храни от животински произход. Той съобщи днес, че проблемът в Петрич, са незаконните кланици в ромската махала.

”Около Великден бе констанирано незаконно клане от екип от Сандански.”, призна новият директор на ОДБХ Стоян Мавродиев на състоялата се днес опознавателна среща с представителите на петричкия бизнес, с предмет на дейност – обработка, съхраняване и търгуване с продукти от животински произход. Мавродиев предупреди колегите си, както и бизнесмените, че за да пресече порочната практика, ще изпраща на проверки дори екипи от Благоевград, не само от Сандански.

Мобилните групи по думите му щели да ограничат контрабандното клане на животни в незаконните кланици. Другият проблем бил продажбата на зелевчуци и плодове на непозволени места. ”Има проблем и с производството на сурово мляко.”, акцентира на поредния проблем, които се наблюдавал в Петрич. За всички тези тревожни ситуации ОБДХ ще търси и съдействието на община Петрич. Според Мавродиев, всичките проблеми идвали от факта, че в Петрич няма регистрирана организация на бизнеса, които е зает с производството и разпространението на храни от животински произход.

”На местно ниво проблемите не стигат до централно ниво – това е грешката. Затова ви предоставям служебния си телефон при нужда да звъните и да подавате сигнали за нарушения и корупция.”, призова Мавродиев в апела си за пряка ангажираност при нарушения в сектора той. Мавродиев каза. Новият директор отбеляза също, че в Петрич няма дори фирми с регистрация на предмета на дейност –кетърингови услуги. Той поясни, че зад всяка такава дейност стои изпълнението на обществена поръчка. Мавродиев не спря до тук с критиката си към бизнеса в Петрич и общината.

”В Петрич няма и регистрирана кухня –майка за храни, както е в другите градове. Това е проблем на общината. Ние обаче от ръководството на агенцията го виждаме.”, отбеляза той. Затова е трябвало да има ограничение в сега съществуващата практика, при която някои петрички фирми извършват такъв вид дейност. ”Тя трябва да се ограничи!”, бе препоръката му към колегите му от петричкия офис. По наблюдението му в някои складове се извършва и директна продажба на храни от животински и растителен произход, което не е залегнало в разпоредбите на ОБДХ.

”Те извършват в момента странична локална дейност„, поясни Мавродиев и даде нагледни примери, какво има предвид на използвания специфичен термин. Обектите нямат право да търгуват продуктите си извън него, а само на територията му. Другото попада в графата – нарушение и подлежи на санкции.

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене