Загробващо наследство: С дългове от 4,5 млн. лв. болницата в Благоевград стене в безпаричие, ръководството едва успява да плаща заплати, страшното предстои

mbal_sgrada1Шуробаджанашки назначения, забавени разплащания с доставчиците, заплахи от запори на сметки, пациенти от всички краища на региона, обслужвани в МБАЛ, задушават здравното заведение

4.5 милиона са задълженията на най-голямото здравно заведение в Пиринско, МБАЛ Благоевград. Дълговете са трупани с години и само до няколко месеца единственото, социално здравно заведения с такъв мащаб в областта ще бъде изправено пред страшната ситуация, медиците и работещите в бяло да останат без заплати. Новото ръководство на болницата в лицето на д-р Огнян Митев и заместникът му Иво Димитров се сблъскват ежедневно с почти неразрешими, финансови проблеми.

Огромните задължения душат болницата всеки ден. Лихвите по дълга растат, а здравното заведение не може само тях да погасява, камо ли главницата по наследените от предишните управници задължения. Ежедневно доставчици на материали и консумативи, мобилни оператори, кредитори, заплашват с блокиране на сметки и само оперативните совалки на Митев и Димитров и новият управленски екип засега крепят страшната ситуация, пред която е изправена болницата.

Лошата прогноза е, че само след месеци има реална възможност хората да не получават заплати. Затова се търсят начини за реализиране на икономии, съкращения на раздути от управлението на д-р Владимир Пандев щатове. Проверка на назначена болнична комисия, за която съобщихме вчера, установява пълно разточителство, назначавани са цели фамилии в болницата – баби, внуци, синове и дъщери.

Разкрити са работни места, за да се помпа хазната, това коментират в здравното заведение, което извън собствените си проблеми приема пациенти от целия регион и заплаща за лечението им. Ежедневно през Спешно отделение на благоевградската болница преминават пациенти от областта, чието лечение отново утежнява бюджета на здравното заведение. В същото време Министерството на здравеопазването иска постъпления и не помага достатъчно на болницата, която по смисъла на закона е търговско дружество и трябва да продава успешно услугите си -сиреч, трябва да търгува със здравето ни.

Разкриват се и намерения за строеж на нова частна болница в Благоевград. Една вече съществува и взе добри специалисти от МБАЛ, цели отделения затвориха и намалиха дейността си заради липса на кадри. Въпросът е -държавна политика ли е съсипията на държавните болници, или на местно ниво упадъкът е започнал някога от недалновидно болнично ръководство и сега новите „берат плодовете“ на разрухата? „Господ да слезе“ не може да се оправи в тази ситуация на остър финансов недоимък, почти колапс.

Някои, включени в списък за съкращения протестират, оплакват се, обаче, ножът е опрял до кокал и сме длъжни да търсим начини за оцеляването на болницата. Има крайно ненужни назначения. Най-страшното е, ако допуснем работещите да останат без заплати. Битката е ежеминутна, всеки ден фирми и кредитори ни притискат да връщаме стари дългове, просто не е за говорене в тази ситуация, коментираха от болницата днес.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене