Със съдействието на община Гоце Делчев се проведоха безплатни детски очни прегледи

joykid3Безплатни очни прегледи по проект „Направи добро”, бяха извършени на децата от детските заведения на територията на цялата община. Инициативата се реализира съвместно от специалисти в УМБАЛ „Александровска” – София и община Гоце Делчев.

Общо 412 деца от детските градини в Гоце Делчев, Мосомище, Брезница и Корница, бяха прегледани от екип от специалисти, който констатира, че за над 90 % от децата, това е била първата консултация с очен специалист.

Според препоръките на Световната здравна организация, всяко дете на 3 години трябва да бъде прегледано от специалист по очни болести. Профилактиката в детска възраст дава възможност редица заболявания да бъдат диагностицирани навреме и напълно излекувани или контролирани.

Проектът „Направи добро” е инициатива за безплатни очни прегледи на деца на Организацията на евреите в България „Шалом” със съдействието на фондация „Американ Джойнт” и УМБАЛ „Александровска”.

Община Гоце Делчев е една от малкото в страната, където тази инициатива бе реализирана. По време на нея, специалистите са установили очни проблеми при 38 от прегледаните деца, а изписаните очила за тях са 23 на брой. Всички тези очила са предоставени по списък в общината и вече са раздадени безплатно на децата, за които са предписани.

Съвместната инициатива на общината и УМБАЛ „Александровска” бе оценена високо от родителите, директорите и служителите в детските заведения на територията на община Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене