Методи Андреев: Българите вече не искат да живеят неравнопоставено с ромите

660_d94b87dd6a7ca99c3d8b785883b97a84
„Конфликтите в Гърмен и кв. „Орландовци“ не са на етническа основа. Те се случват заради това, че българите вече не искат да живеят в държава, в която има неравнопоставеност между българи и роми.“ Това каза Методи Андреев, депутат от ГЕРБ, пише агенция „Фокус“.

Той не изключи и възможността ромите да са използвани с политическа цел.

„Смятам, че има опасност ромите действително да бъдат използвани с политическа цел и това се вижда и с просто око. Веднага ви казвам кои са политическите сили, постоянно заподозрени в такава дейност. Това безспорно е ДПС, която в последните години изключително сериозно навлиза в ромските общности. И второ, това са партиите от рода на тази на Цветелин Кънчев, която традиционно работи в интерес на БСП. Трябва да се разбере следното – това е национално отговорна политика. Политиката спрямо ромската общност трябва да бъде национална политика. Според мен президентът трябва да свика Консултативен съвет за национална сигурност и да възложи на политическите партии да разработят стратегия за интеграция на ромските общности, която да бъде инвариантна във времето. Тоест независимо от това кой управлява и кое е мнозинството, тази стратегия да бъде следвана“, коментира Методи Андреев.

Той каза още, че не е редно да се злоупотребява с ромската общност при всяка смяна на политическите сили.

По думите му, основен механизъм за това е даването на привилегии на ромите, без да се изисква спазването на закона. Депутатът каза още, че в ромските гета трябва да се поддържа високо ниво на полицейско присъствие./pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене