Доброволецът в отделението по образна диагностика, депутатът д-р Е. Тончев: Хората в Банско и Разлог вероятно са се срещали с Covid-19 още през февруари, но са били единици, повечето са го изкарали на крак

Повече от месец депутатът от Разлог д-р Емил Тончев работи като доброволец в помощ на колегите си лекари от отделението по образна диагностика в МБАЛ – Разлог, което оглавяваше, преди да встъпи в длъжност като депутат. Създалата се ситуация с разпространението на Covid-19 го изпрати обратно в родния му град, и то на първа линия, сред хората, които посрещат първи всички пациенти със симптоми на вируса. Въпреки трудностите в началото на извънредното положение в страната д-р Тончев споделя, че сега нещата в болницата вече се регулират и работата върви гладко. Той е удовлетворен, че от лечебното заведение вече са излезли излекувани над 12 души, но въпреки това д-р Тончев не подценява ситуацията и апелира всички към отговорност.

Д- р Тончев, предвид създалата се ситуация, как се справя екипът в болницата в Разлог с пациентите, които са със съмнения на Covid-19?

За този месец нещата в болницата мога да твърдя уверено, че са все по-регулирани и стиковани. Първите дни след обявяване на извънредното положение имаше някои организационни проблеми, но вече системата работи. В отделението по вътрешни болести, в частта на изолатора, имаме повече от 12 пациенти, които вече са излекувани. Те са с два отрицателни PСR теста за 24 часа. Нещата са урегулирани и системата, смея да кажа, работи.

Много се говори за самия вирус, за това доколко се уврежда белият дроб, дали се изгражда траен имунитет, или не, Вашето мнение по тези въпроси какво е?

Темата е много обширна и ще си позволя да направя един свой анализ – поглед от моя опит с това заболяване. Инфекцията Covid-19 е съвсем ново заболяване, с което се среща човешката популация, и то протича индивидуално и различно при всеки един пациент, нещо като многоликия Янус. Виждал съм картини на тежка двустранна вирусна бронхопневмония при сравнително запазено състояние на пациента, както и обратното – с минимални изменения на рентгена, но с тежка клинична картина. Затова заболяването е сериозно и трябва да сме отговорни, предпазливи и да спазваме противоепидемичните мерки. Относно придобиване на траен имунитет еднозначен отговор все още няма, но се надяваме, че такъв ще има скоро.

Изключително актуален към момента е въпросът за учениците от 7 и 12 клас и предстоящите външни оценявания и матурите. Вече се реши да отпадне връщането на учениците в час, но матурите ще бъдат физически, какво е Вашето мнение по въпроса, правилно ли е това решение?

Ще отговоря от позицията на неспециалист в материята. По медицински теми смея да изразявам лично мнение, но относно въпроса смятам, че МОН и правителството в контакт с Националния оперативен щаб ще изработят най-добрата стратегия и поведение за провеждане на матурите за 7 и 12 клас, които безспорно са важни за бъдещето. Мисля, че ще съумеят да намерят оптимален вариант, при който да не се подлагат на риск децата. Убеден съм, че ще бъде намерено добро и отговорно решение по въпроса.

От позицията Ви на лекар и предвид това, че февруари месец тук беше втората грипна вълна, а за същия период се наблюдаваше всъщност увеличение на броя на белодробните заболявания, смятате ли, че в района на Разлог и Банско пикът на епидемията е преминал? Неслучайно задавам този въпрос, защото доста от тестовете както в Банско, така и в Разлог, показаха наличие на антитела, някои тестове дадоха положителни резултати, но PСR тестовете бяха отрицателни.

Хората определено са се срещали с вируса. Затова говори наличието на IgG антитела, което показва прекарана инфекция, т.е. преминала среща с вируса и изградени антитела. Може би във връзка с туристическия сезон през февруари са били повече и случаите, но да не забравяме, че една немалка част от хората го изкарват на крак и с минимална симптоматика. Февруари месец имаше наслагване на втората грипна вълна – сезонния грип, тип Б, и вероятно може да е имало случаи и на новия вирус, но мисля, че са били единични. От средата на март докъм 10-15-о число на този месец в района имаше немалко случаи. Сега, слава богу, се наблюдава едно затихване, но с периодични, главно фамилни огнища в региона. Като цяло мога да кажа, и се надявам горещо, вече да слизаме от пика, но това не бива да ни успокоява, нека сме дисциплинирани. Трябва да се държим отговорно и да спазваме всички противоепидемични мерки.

Медиците от отделението по образна диагностика, които първи посрещат пациентите със симптоми

Д-р Емил Тончев

ЯНА ЙОРДАНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене