С разкъсана ретина 33-год. Валери Емилов от Сандански спи по улиците на Благоевград, мечтае да живее в защитеното жилище в Гоце Делчев при приятеля си Алберто

131-01-10-valeri-emilov1

Бездомникът преживява с пенсия по болест, майка му се отказала от него при раждането

33-годишният бездомник Валери Виолетов Емилов от Сандански мечтае най-накрая да има покрив над главата си и иска да бъде настанен в защитеното жилище в Гоце Делчев. Младият мъж вече получава пенсия по болест, тъй като има разкъсване и отлепяне на ретината с вътрешен кръвоизлив. Валери дойде в редакцията на „Вяра”, за да разкаже за проблемите си с надежда да намери съдействие за настаняването си в дома в Гоце Делчев. Там вече живее приятелят му Алберто, който си бе направил подслон под стълбище с кашони зад голям магазин в Благоевград.

„Единствената ми мечта е да имам покрив над главата си. Продължавам да спя по улиците под открито небе. Подадох документи в общината през месец април, но все още нямам отговор. Похарчих 30 лева за документите, както и за удостоверение, че не съм подсъдим”, обясни бездомникът.

Валери е роден в Сандански. След раждането му майка му подписва декларация за отказ и детството и юношеството му преминават в домовете за деца и юноши в Петрово, Благоевград и Стоб. Постъпва в първи клас в Помощното училище в Благоевград, продължава в училището на Стоб, учи готварство в Банско, но не го завършва. В Благоевград живее като бездомен. Препитава се със събиране на вторични суровини – хартия и желязо, и работа на парче – почистване, копаене, пренасяне на багаж. С труд заслужава вечерната си супа в местно заведение.

„Всеки иска да има свой дом, жена, деца, защото сам заникъде не си. Друго е двама човека: може хляб да нямаш, но да не си сам – ако стане нещо с тебе, ако си в болница, няма кой да ти донесе и една кърпа да се избършеш, що се вика. Но няма, животът е толкова труден, че няма на кого да се оплачеш”, разсъждава Валери. Той няколко пъти е настаняван в центъра за бездомни на ул. „Илинден”, но там настаняването е временно и отново започват проблемите с подслона.

Снимка: Валери Емилов

Източник:Вяра

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене