Марош Шефчович в Белград: Газовата връзка България-Сърбия е основен приоритет за ЕС

112516-marosh-shefchovich-1024x576

Основен приоритет за Европейския съюз на Балканите е изграждането на газовата връзка между България и Сърбия и свързването с газовия терминал в Хърватия. Това каза вицепрезидентът на Европейската комисия /ЕК/ Марош Шефчович в края на двудневната си визита в Белград, пише presa.bg. Той уточни, че Брюксел е готов да отдели средства за енергийната диверсификация.

„Това, което искаме да постигнем е всяка една европейска държава да има по-голяма енергийна сигурност, а това означава достъп поне до три различни източници на газ“, каза още Шефчович.

По отношение на т.нар. „Турски поток“ той каза следното: За „Турски поток“ сме длъжни да поговорим, защото за него до момента знаем само от една пресконференция. Ние искаме да разберем какво ще бъде неговото влияние върху цялостната енергийна сигурност в Европа. Дали ще се спазват европейските закони. Естествено тук се поставя въпросът и за Украйна. Транзитът през нея трябва да бъде съхранен. Той се използва от десетилетия, включително и по време на Студената война. С една дума за „Турски поток“ трябва да говорим в конструктивен дух, да погледнем търговската част на проекта и да видим как той ще се включи в енергийната стратегия на Евросъюза.

На въпроса дали е бил изненадан от спирането на „Южен поток“ той казва следното: А кой не бе изненадан? Това чух и от сръбските официални лица, а преди това от газовите компании в Европа, както и от представителите на страните, през които трябваше да мине „Южен поток“. Всички за това разбрахме от една пресконференция. Според мен трябва да се отдалечим от пресконференциите и да изясним някои неща. За ЕС е важно доставките на газ да бъдат от Европа, а не на турската граница. На уточняващия въпрос „дали изненадата е била положителна“ Марош Шефчович отговори по следния начин: „Взехме го предвид. За някои държави, като България например, това бе голяма изненада. Това създаде много грижи около енергийната сигурност. Поради тази причина президентът Жан-Клод Юнкер ме помоли да поработя върху енергийната сигурност на Югоизточна Европа и Западните Балканите, което и правим в момента. Опитвам се да убедя държавите от региона, че не е добре да разчитат на големи проекти в бъдеще, а да помислят върху това какво могат да направят сами. А това означава по-добри интерконектори и връзки помежду им, за да постигнем целите, за които говорихме. Да имат поне три различни източници на газ. Това ще подобри значително енергийната сигурност“.

Шефчович съобщи, че със сръбския премиер Александър Вучич и енергийния министър Антич са преговаряли за българско-сръбския газов интерконектор. „Това е много важен проект в нашите планове. Една част може да се финансира от европейските средства от страна на България и от Кохезионния фонд от ИПА за Сърбия. Трябва да включим Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, за да бъдем сигурни, че парите са достатъчно за тази българо-сръбска газова връзка“, подчерта Шефчович в интервю за РТС и уточни, че „ЕС вижда Сърбия и останалите страни-кандидатки за членство в ЕС като част от европейския енергиен проект“. Той поясни, че в момента се преговаря за свързването на Сърбия с LNG – терминала, който се изгражда в Хърватия и ще даде нови възможности.

Шефчович твърди, че в Москва са заинтересовани от новия енергиен проект, който е бил представен по време на визитата му в Москва, но тогава той все още е бил в подготвителна фаза. „Русия е голям доставчик, ние я разглеждаме като важен енергиен партньор и вярвам, че тя ще остане такъв и в бъдеще“, поясни Марош Шефчович.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене