2 г. затвор за 21-г. мъж, пребил с крак от маса съсед

640x480_1398192921Присъда от 2 години лишаване от свобода, която да се изтърпи в затворническо общежитие от открит тип, при първоначален режим на изтърпяване „общ”, постанови състав на Окръжен съд – Кюстендил, с председател съдия Йоланда Цекова, за 21-годишния рилчанин Валери Маринов.

Според обвинителния акт младият мъж е автор на жесток побой над съгражданина му Григор Лапев /47 г./ през 2012 година.

И двамата подсъдими се познавали от години, живеели на две съседни улици. Неприязънта между тях възникнала на 26 декември 2012 г., когато бащата на Валери се прибрал около 22 часа и споделил, че Григор Лапев го пребил без причина. Валери, понеже бил силно привързан към баща си, който въпреки че не му бил биологичен родител, го отгледал, решил да защити семейната чест и да пребие Григор, за да му отмъсти. Още същата вечер заедно с приятеля си Мартин отишли  в дома на Григор, където се скарали, а Валери се заканил, че в най-скоро време ще набие Григор, след което двамата отмъстители си тръгнали, но Валери не се успокоил.

На следващия ден – 27 декември 2012 г., Валери решил да изпълни заканата си. „Въоръжил” се с крака на една от дървените маси в двора на къщата си, сложил го в колата си и тръгнал да търси Григор по местата, които той обичайно посещавал. Потърсил го в близкия магазин, в който Григор често висял, но заради празничните дни в магазина нямало никого и Валери продължил да обикаля улиците. Около 18,30 часа забелязал жертвата си да се движи с велосипед по улицата към дома си. Валери спрял колата си, извадил от нея дървения крак от маса и причакал Григор пред близката кооперация, където му нанесъл множество удари с дървото. Два пъти по-възрастният Григор паднал на земята, а Валери продължил да му нанася удари с дървения крак, с ръце и крака по главата, гръдния кош и корема.

От побоя Григор започнал да кърви обилно, а Валери целият бил опръскан с кръвта му.  20-ина минути по-късно побойникът решил, че си е свършил работата, качил се в колата и отишъл до река Рилска, където хвърлил крака от масата, с който пребил Григор.

Повиканите на мястото на инцидента медици закарали пребития в близката болница, където установили, че вследствие на побоя той е с разкъсан далак, масивен кръвоизлив в коремната кухина, черепно-мозъчна травма, както и множество разкъсно-контузни рани и кръвонасядане по меките тъкани на лицето и главата, фрактура на три леви ребра и контузия на гръдния кош. Тежкото състояние на пострадалия наложило той веднага да бъде вкаран в операционната, където му отстранили далака.

„Ако не беше получил навременна медицинска помощ, имаше опасност от смъртен изход за Григор”, свидетелствали по делото медиците, които го лекували.

По време на първото дело в Районен съд – Дупница магистратите постановяват присъда от 2.8 месеца лишаване от свобода за Валери Маринов. Кюстендилските магистрати обаче намалиха присъдата му на 2 години заради чистосърдечните му признания, с които помогнал на разследващите, както и  поради факта, че по време на побоя подсъдимият бил току-що навършил пълнолетие, а и не по негова вина разследването на случая и произнасянето на присъдата се забавили доста, пише в мотивите на съда.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене