Няма съборени къщи след крайния срок за доброволно събаряне в ромския квартал край Марчево

112211-garmen-protest-004

Кметът Минка Капитанова: Почнаха да събарят 2 къщи, но спряха

Иван Барактаров: Самите роми няма да позволят лесно да се съборят тези постройки

Днес изтича двуседмичният срок, даден от ДНСК за събарянето на незаконните постройки в ромския квартал край село Марчево. Какво е положението в община Гърмен разказа кметът Минка Капитанова пред БНР.

„Протестите и към днешна дата продължават всяка вечер с мирно шествие от Гърмен до самия завой за квартал „Кремиковци“. В момента в тях участват само местни хора от село Гърмен“, каза Минка Капитанова и уточни, че до днес собствениците на 2 къщи в квартала са започнали доброволно събаряне.

„Те обаче спряха, явно подстрекавани от останалите. В момента не се събарят. Говорим за жилищни постройки, които са констатирани като незаконни“, каза още кметът на Гърмен.

 

Иван Барактаров, който представлява инициативния комитет на протестиращите, заяви, че мирните шествия ще продължат. Той изрази надежда, че когато мине срокът за доброволно премахване на незаконните строежи, общината и  институциите ще вземат нужните мерки.

Самите роми няма да позволят лесно да се съборят тези постройки, но, за да се спази законът, би трябвало институциите да вземат мерки те да бъдат съборени. Съмнявам се че трудоспособните роми са изчезнали. Там си има и млади хора, които са останали. Сезонът сега е такъв, че те сега са по Балкана за гъби, а други са в Гърция, каза Барактаров.

Той припомни, че протестиращите искат да разберат колко роми, дошли от други общини в Гърмен, са се регистрирали за последните 15 години. Капитанова потвърди, че писмо с такъв въпрос е постъпило в кметството и допълни, че се надява да може да даде отговор до седмица.

 

Минка Капитанова обобщи, че проблемите в региона са трупани с години.

При предишното управление се регистрират много външни хора, за които дори разбираме, че са били с криминални досиета, което не е трябвало да се допуска във времето. Смятам, че аз няма как да бъда компрометирана и не мога да нося нито вина, нито отговорност за това, което се е случвало преди мен, каза тя.

Капитанова е уверена, че съжителството с местните роми ще продължи и училището в Гърмен няма да затвори врати.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене