СЛЕД ПРОТЕСТ НА ПРОКУРАТУРАТА! Отмениха пускането от психиатрия на двойния убиец Кр. Гюров

756

Окръжният съдия Илияна Стоилова отмени решението за прекратяване на принудителното лечение в психиатрия на двойния убиец Красимир Гюров. 28-годишният благоевградчанин, който преди 11 години в пристъп на лудост закла майка си д-р Дафинка Маджирова и брат си близнак Иван, беше пуснат от психиатричната болница в град Нови Искър с решение на районния съдия Мирослава Йорданова. Това стана при разглеждане на принудителната медицинска мярка на болния от шизофрения мъж, на която вещото лице психиатър заявява, че през последните две години  състоянието му се е подобрило. Той  си пиел  лекарствата, имал добри поведенчески реакции и нормални отношения с пациенти и персонал.

Адвокатът на Красимир Гюров    настоя за прекратяване на лечението му в психиатрията, след като негов вуйчо поел ангажимент да го наблюдава и да го подкрепя за социалната му адаптация.  Болният мъж също обещал пред съдията да си пие лекарствата и заявил, че желанието му било да посещава Дневния център за адаптация в Благоевград. Прокурорът обаче се възпротиви и настоя лечението му да бъде удължено с още  6 месеца в психиатричната болница „Св. Иван Рилски“ в град Нови Искър  и  посочи, че близкият роднина на този етап нямал възможност да се грижи за болния племенник. Съдия Мирослава Йорданова реши да го пусне на свободен режим, тъй като Красимир Гюров бил в състояние да взема решение за доброволно лечение, въпреки че пълно оздравяване от параноидна шизофрения няма.

Прокуратурата протестира решението и вчера съдия Илияна Стоилова го отмени и върна делото за ново разглеждане в Районен съд – Благоевград.  Според  психиатри пускането на Красимир Гюров от лудницата е игра с огъня, тъй като заболяването му  го прави агресивен и много опасен.  Именно в такъв момент на умопомрачение на 21 октомври 2004 г. 17-годишният ученик закла майка си  и брат си, като използвал кухненски ножове, отвертки, ножици и малка брадва. Делото срещу него бе прекратено, след като психиатричната експертиза, направена в болницата „Св. Наум“ в София, показа, че ученикът убиец е бил невменяем в момента, в който е извършил деянието, и не може да носи наказателна отговорност.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене