Ексфутболисът Иван Бонев осъден на 1 г. и 6 м. условно за блудство с 10-г. момиче

82319-bonev-1Бившият футболист на ФК „Пирин“ Иван Бонев бе осъден на 1 година и половина условно за блудство с 10-годишно момиче. 61-годишният благоевградски пенсионер бе признат за виновен след двегодишен процес, който бе гледан при закрити врати от районния съдия Владимир Пензов. В хода на делото бяха разпитани множество свидетели и изслушани вещи лица.

Разплитането на педофилското престъпление станало, след като съседка забелязала момичето да излиза от дома на Иван Бонев с намазана филия. Жената се усъмнила, че става нещо нередно, след като попитала детето къде е ходило, а то отговорило: „Чичо Иван ме къпа с белия сапун”. За белия сапун детето разказало на майка си, която му се скарала и му забранила да ходи повече там, а след това и на социалните от „Закрила на детето”, психолозите и полицаите.

Иван Бонев е арестуван през лятото на 2012 г. и първоначално бил заподозрян за блудство с трите сестрички Борислава, Галена и Любомира, които живеели в неговата махала при Часовника в Благоевград. В хода на разследването са събрани доказателства, които го уличават в блудство само към 10-годишната Борислава.

Според обвинението от лятото на 2011 г. до 26-и юли 2012 г. в дома си на ул. „Борис Сарафов“ с цел да възбуди и удовлетвори половия си нагон, без съвкупление, Бонев е блудствал с малолетната Борислава. През лятото на 2011 г. тя срещнала до магазина „Чичо Иван“, който живеел през три къщи от тяхната, и му отишла на гости. Той я сложил на масата и започнал да я гали, съблякъл я, започнал да я опипва „отдолу“ и бръкнал с пръст. Момичето се разплакало, но чичкото продължил да я милва, като се опипвал през панталона. Накрая й дал две филийки и я изпратил да си ходи. След това имало още няколко посещения, при едно от които Борислава била изкъпана под душа.

Срещите се възобновили през лятото на 2012 г., но тогава вече момичето споделило за тях на майка си. Тя й се скарала и й забранила да ходи повече там, но не посмяла да каже на мъжа си. Съседки обаче също забелязали странното поведение на Иван Бонев и се обадили в Агенцията за закрила на детето.

„Живея врата срещу врата с Иван Бонев. Като разбрах какво е правил, се поболях. Все децата са ми пред очите”, каза пред „Струма” съседка на Иван Бонев. Жената помагала на бедното семейство с каквото може – давала дрехи, завивки и храна. Децата били много жални, но никой от тях не просел.

По време на съдебното заседание малолетната Борислава беше разпитана в „синята стая” от психолог, който препредаваше въпросите на съдията, прокурора и защитата, като по този начин беше изолирана от всякакъв контакт с насилника. Макар и да има лека форма на умствена изостаналост, Борислава описала вещи от дома на „Чичо Иван“, което според експертите изключва вероятността да си измисля.

Версията на уличения за сексуални игри с малолетна Иван Бонев е, че всичко е измислица и процесът е скалъпен. Той изкара половин година в ареста, след което беше освободен срещу парична гаранция от 10 000 лв. По същото време синът му Светлин Бонев е шеф на тотото, впоследствие напусна ГЕРБ и стана член на БАСТА.

Според съдебно-медицинската експертиза Иван Бонев е в добро психично и физично здраве, няма проблеми с половото влечение и не страда от педофилия. Той не се призна за виновен, но отказа да даде обяснения на процеса. Тъй като към момента на престъплението е бил неосъждан, съдия Владимир Пензов му наложи 1 година и половина условно с 3-годишен изпитателен срок, както и да плати 2000 лв. обезщетение на Борислава чрез майка й Снежана Котрулева за душевните болки и страдания. Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

В навечерието на делото влезе в сила предишната условна присъда от 1 година и половина на Иван Бонев за блудство със студентката Гергана В. По този процес той бе осъден да й плати 3000 лв. обезщетение. Осъдителната присъда е постановена пак от съдия Владимир Пензов, заради което адвокат Пенко Ненов му поиска отвод при старта на процеса, но не го получи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене