Световното първенство по риболов на хищници в Девин започна

Президентът на световната федерация по спортен риболов (ФИПС) проф. Уго Клаудио Матеоли откри 20-то Световно първенство по риболов на хищници, на което домакин е Девин. Това съобщиха от Общината. Официалната церемония се състоя снощи на централния площад „Игор Юруков“ в родопския град. Проф. Уго Клаудио Матеоли приветства всички участници в първенството, като им пожела успех. Специално внимание отдели на отборите на Украйна, които взимат участие в шампионата въпреки водената война в тяхната родина и на представителите на Монголия, които са пътували близо 36 часа, за да се включат в първенството. Президентът на световната федерация по спортен риболов поздрави и домакините от Българската федерация по спортен риболов, както и Община Девин, в която се оказва че гостува за 7-ми път.

В Световното първенство по риболов на хищници, което ще се проведе тази събота и неделя по поречието на река Въча, участие ще вземат общо 17 национални отбора от Босна и Херцеговина, Хърватска, Чехия, Унгария, Италия, Латвия, Молдова, Северна Македония, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Украйна, Монголия и домакините от България.

Участниците бяха поздравени и от заместник-министърът на земеделието Георги Събев.

„За мен е чест и привилегия да бъда днес, тук сред вас. Изключително се радвам, че България и конкретно град Девин за втори път домакинства на Световно първенство по улов на хищни риби. Това е признание за града, това е признание и за България. Това разбира се е признание и за Българската федерация по риболовни спортове , която успява да създадат и поддържат доброто име на България“, обърна се към участниците и домакините на риболовното състезание зам.-министър Събев.

Той подчерта и огромната роля на риболовците и ловците, за опазване на биологичното разнообразие, като даде за пример, че и за това събитие е предвидено зарибяване с близо един тон риба.

„Изключително се радвам, че съм в този красив български град, може би в една от най-големите и български планини – Родопа. Планина богата, както на природа, така и на прекрасни хора. Надявам се, че състезанието ще бъде успешно и всички вие ще имате възможност след години отново да се завърнете, тук в Девин“, добави още заместник – министърът на земеделието.

Заместник-областният управител Христо Станчев, също поздрави с добре дошли участниците в надпреварите, като изрази задоволството си, че именно в Девин се събират едни от най-добрите състезатели по риболов, като им пожела успех.

Кметът на Община Девин Здравко Иванов, също се обърна към участниците в 20-то издание на шампионата.

„За мен е истинско удоволствие да Ви приветствам с добре дошли в Девин. Следващите дни ще имаме удоволствието да наблюдаваме най-добрите рибари от няколко континента, които ще вземат участие в Световното първенство пo yлoв нa xищнa pибa oт бpeгa c изĸycтвeнa cтpъв. За наша радост, Девин се утвърди през последните години като домакин на подобен род международни състезания. Искрено се надяваме да имате възможност да се насладите на природните забележителности, които ни заобикалят. Да се уверите, че именно на територията на Община Девин се намират едни от най-добрите извори с минерална вода, с доказани лечебни свойства и рядко срещана естествено газирана вода. Сигурен съм, че състезателите и техните екипи ще дадат всичко от себе си в надпреварите. Пожелавам Ви приятни емоции и успех на всички“, каза в словото си градоначалникът на Девин.

Между официалните гости на церемонията по откриване бяха още Барбара Дуранте – генерален секретар на световната федерация по риболовни спортове, доц. д-р Ваня Стаматова- изпълнителен директор на агенцията по рибарство и аквакултури, инж. Васил Василев – председател на Националното ловно-рибарско сдружение-Съюз на ловците и риболовците в България, Георги Михайлов Стефанов – председател на Българската федерация по риболовни спортове и Георги Кисьов – главен секретар на Областна администрация – Смолян.

Поздравителен адрес бе изпратен от Весела Лечева – министър на младежта и спорта.

„За мен е удоволствие да Ви поздравя по повод провеждането на 20-тото Световно първенство по улов на хищна риба от брега. За България е чест да приеме за пореден път шампионат от подобен ранг. Домакинството на Световния шампионат ще допринесе за развитието на риболовните спортове у нас и ще мотивира все повече млади състезатели за успешно представяне и бъдещи победи на най-големите турнири. Сигурна съм, че състезанието ще премине на високо ниво и че всички участници ще дадат най-доброто от себе си в битката за отличията. Пожелавам на всички състезатели успешно представяне и достигане на нови върхове в спорта“, се казва в посланието към участниците и организаторите от страна на министъра на младежта и спорта.

Всички присъстващи на откриването на Световното първенство по риболов имаха удоволствието да се насладят на изпълнението на Гайдарски състав при Общински детски комплекс- Девин, с ръководител Емил Чолаков, както и танцов състав “Родопчанка“, с ръководител Анна Любенова.

Водещ на официалната церемония и преводач бе Дарина Аврамова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене