Цигара подпали пациент в болница, роднини подозират, че бил заключен

61887-632x358

Мъж, постъпил за изследвания, обгоря жестоко при нощен пожар в болница. Инцидентът стана в нощта срещу неделя в МБАЛ „Еврохоспитал” на бул. „Коматевско шосе”. 39-годишният Йовко Кантарски от Калояново е сериозно обгазен и с 30 процента изгаряния по тялото. Той е настанен в клиниката по термични травми на УМБАЛ „Свети Георги”.Пожарът избухнал половин час след полунощ. Засега не е установена причината, води се разследване, съобщиха от пожарната. Пламнала е стая на втория етаж във вътрешното отделение на болницата, съобщава „Марица”.

След избухването на огъня мъжът вероятно се е опитал да избяга през прозореца, но не е успял. След това е потърсил спасение от пламъците в банята. Пожарникарите открили полузадушения мъж под течащия душ. В банята бил и дунапреновият дюшек, от който се предполага, че е тръгнал пожарът. От болницата вчера изразиха съмнение, че вероятно мъжът, който е бил сам в стаята, е запалил цигара и е задрямал с фаса в ръката. Вероятно затова е бил отворен и прозорецът на стаята, която е точно над патоанатомията на частната болница. Вчера все още между счупеното стъкло и изкривения комарник на стаята се виждаха маратонките на пациента, които държат прозореца отворен.

„От клиниката по изгаряния ни казаха, че Йовко е доста обгорял, освен това се е надишал с дим при пожара. Предупредиха ни да се готвим за най-лошото”, ридаеше вчера пред „Еврохоспитал” приятелката на пострадалия. Тя беше пристигнала на мястото с трите дъщери тийнейджърки на Йовко.

Мъжът страдал от чернодробно заболяване и имал процент инвалидност. Заради изискването да мине през ТЕЛК лекарите го посъветвали да постъпи в болница за изследвания. Той така и направил. През нощта обаче лумнал пожарът.

Той е млад и силен човек, не мога да си обясня защо не е излязъл от стаята, като е видял, че гори. Или е бил завързан, или е бил заключен, подозират близките на Йовко. „Не може човек да влезе за прости изследвания, а на другия ден да ти кажат, че може да не оживее”, недоумяваше приятелката на обгорелия мъж. Вчера тя и трите момичета напразно обикаляха край „Еврохоспитал” с надеждата да приберат вещите му и личната карта. Според тях в стаята е станало някакво късо съединение, което е предизвикало пожара.

„Абсурдно е да се твърди, че пациентът е бил завързан или заключен. Стаите при нас не се заключват, а състоянието на пациента не е било такова, че да се налага вързване”, коментира управителят на „Еврохоспитал” д-р Венцеслав Джурков. Според него най-вероятно Йовко е заспал с цигара в ръка и така се е подпалил дунапреновият дюшек на леглото. Според данни от болницата пациентът е бил пушач. В приемните документи било записано, че Йовко пуши по 40 цигари дневно. Според управителя на здравното заведение причината за пожара не е късо съединение, защото никъде другаде в болницата нямало смущения в тока по време на инцидента.

В болничната стая са изгорели две врати, телевизор, климатик и два дюшека. Опушени са и стените в помещението. Руло тоалетна хартия, което е било до възглавницата на пациента, обаче е останало непокътнато от огъня.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене