Проф. Михаил Константинов: Фантомите в избирателните списъци са 1,3 милиона

20150608.kcluktmban„Фантомите в избирателните списъци са милион и триста хиляди”, заяви проф. Михаил Константинов по БНТ по повод искането на президента за въвеждане на задължително гласуване. „Те са около 1 милион”, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов, но професорът го коригира, че са около 1,3 милиона. Според него, както и според Томов задължителното гласуване няма да реши нито един от проблемите на политическата ни система.И двамата специалисти по провеждането на избори не са убедени, че референдумът ще даде реален резултат най-малкото защото, за да е валиден, са нужни гласовете на 3,5 милиона избиратели. Проф. Константинов обаче е убеден, че 20% ще отидат до урните и ще се произнесат на референдума, което ще вкара тези въпроси в Народното събрание и депутатите ще трябва да ги решат. Според него, вероятно ще се проведат и много местни референдуми.

Константинов смята още, че бюлетините за балотажите могат да започнат да се печатат още в неделя вечерта, тъй като те ще са ясни, с малки изключения, когато гласовете за конкурентите са на кантар. И той, и Томов твърдят, че на този местен вот обявяването на крайните резултати ще се забави.

И професорът, и Томов са категорични, че купеният вот никога не е решавал избори. Както и за това, че партиите не играят кой знае каква роля на местните избори, тъй като там се борят групировки, зад които застават партии.

Проф. Константинов предрече 10% на Реформаторския блок в София, което означава, че те ще вкарат между 6 и 8 общински съветници, и ги посъветва да надскочат тяснопартийните си интереси.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене