С грандиозен концерт „Пиринска китка“ отбеляза 50-годишен юбилей

112364-pirinska-kitka-01

С уникален  концерт-спектакъл ДЮФА „Пиринска китка” отбеляза своя половин вековен юбилей. В препълнената зала Яворов възпитаниците танцовата формация показаха магията на фолклора. Участниците в юбилейния концерт вложиха огромно старание, за да покажат, че успешно се учат от по-големите. Кметът на община Благоевград приятно изненада ръководители и възпитаниците на ансамбъла с юбилейна грамота по повод 50 – годишния юбилей. Грамотата и поздравителния адрес от кмета връчи председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков. Той също така връчи от свое име и от името на местните парламентаристи почетен плакет на ансамбъла.

Под вещото ръководството на Лилян Данчев – хореограф и главен художествен ръководител, Георги Чопов – хореограф, Анка Цокова – пом. ръководител, Георги Беловски – корепетитор на сцената в зала „Яворов” децата от ансамбъла зарадваха зрителите в зала „Яворов“, в която присъстваха бивши и настоящи възпитаници на „Пиринска китка“, културни дейци, ревностни любители на фолклора от града и страната.

Директорът на Обединен детски комплекс Мая Дамянкина благодари на родителите на децата от ансамбъла за подкрепата и ръководителите за всеотдайната работа. Тя пожела на ансамбъла да продължават да се представят все така добре на сцени в страната и чужбина. Дамянкина сподели, че поздравителните адреси, които е получил ДЮФА „Пиринска китка“ са стотици.

През 1965 г. с решение на Окръжния пионерски дом – Благоевград и под ръководството на хореографа Братой Братоев е създаден първият Детско-юношески танцов състав „Пиринска китка”. Само за няколко години той се разраства и укрепва в техническо и художествено отношение. Започва да развива активна концертна дейност приемайки името „Пиринска китка” като символ на богатия, многообразен и пъстър пирински фолклор. През всичките 50 години „Пиринска китка” успешно приобщава децата към българския фолклор и неговото съхранение и разпространение у нас и в чужбина. В периода от създаването си до сега над 5000 хиляди деца са обучавани в школите на ДЮФА и са поставени 127 народни, тематични, сюжетни, камерни и други български танци, които обхващат фолклорното многообразие на цяла България.

 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене