Войводи почетоха 25 години от възстановяването на ВМРО в Благоевград

main_b

снимки: ВМРО – Благоевград

В залата на читалище „Никола Вапцаров” в Благоевград снощи се състоя честване по случай 25 години от възстановяването на ВМРО в областния център.

Водещата на празненството – Цоня Кръстева, с прочувствени слова напомни на събралите се ветерани и младежи от къде тръгва това прераждане на Организацията и кои хора още преди 1989 година с риск за самите себе си са положили основите.

Общинският съветник от ВМРО Георги Васев напомни и имената на първите петима души, които създават Македонски дискусионен клуб „Вардар”, а именно: доц. д-р Валентин Китанов, директорът на Държавен архив – Благоевград Петър Станев, доц. д-р Иван Петров, Димитър Льотев и Любомир Попалексов.

Доц. Китанов разказа спомени от тогавашното несигурно време, когато е нямало никакви гаранции, че демократичните промени са необратими и въпреки това се стига до регистрацията на най-старото дружество на ВМРО в цялата страна – „Вардар” в Благоевград.

Бившият председател на дружество „Солунските атентатори”, Васил Христов, припомни някои емблематични действия на младежката организация от Благоевград, които са просъществували напред в годините като патент на ВМРО – ежегодния младежки поход през Пирин до гроба на Тодор Александров в края на всеки август, националния младежки семинар на ВМРО, кампанията против дейността на сектите, а от „Вардар” – кампанията против разпространението и употребата на наркотици.

Заместник-председателят на 43-то Народно Събрание и председател на ВМРО-БНД – Красимир Каракачанов, заяви: „Въпреки нашите врагове и превратностите на съдбата, ВМРО не само оцеля, но в момента е незаобиколим фактор в българския политически живот. С това вече се съобразяват не само в България, но и извън страната“.

Сред гостите на тържеството бяха народният представител Атанас Стоянов, бившият кмет на Банско Александър Краваров, адвокат Стоян Божинов от Петрич и строителният предприемач от Разлог Георги Крънчев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене