Двете математически гимназии – благоеградската и гоцеделчевската, с най-добри резултати на националното външно оценяване след 7 клас

ядкова

3.79 средният успех от изпита по български, 3.31 по математика в Пиринско, двойките 856, отличните оценки 81

0125

Седмокласниците на ПМГ „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград и ПМГ „Яне Сандански“ – Гоце Делчев са показали най-високи резултати и по двата предмета -български език и литература и математика, на националното външно оценяване, показват данните на Регионалния инспекторат по образованието.

Сред попадащите в топ 10 с най-високи оценки по БЕЛ са и благоевградските ІІІ ОУ „Димитър Талев“, VІІІ СОУ „Арсени Костенцев“, ІІ ОУ „Димитър Благоев“, VІІ СОУ „Кузман Шапкарев“, СОУИЧЕ „Св. Кл. Охридски“, както и І и ІІ ОУ в Сандански. В дъното на класацията със среден успех 2.82 са учениците от гърменското село Хвостяне, Микрево, Елешница, Конарско, Склаве, Коларово, петричкото СОУ „Антон Попов.

Като цяло средният успех – „Добър” /3.79/, при явили се 2565 седмокласници в областта е по-слаб в сравнение с предходния резултат от 4.01, който имаха 2788 седмокласници през 2014 г.

Припомняме, че на миналогодишното НВО по БЕЛ двойките бяха 302, при 277 сега, а оценките над 5.50 – 119, съпоставени с настоящите 66. Любопитното е, че единственната пълна шестица е на Катерина Василева от благоеградската математическа гимназия.

Както „Струма“ писа, седмокласничката е лауреат от националната олимпиада по български език и литература и именно тази отлична оценка се признава за такава и на НВО.

Чувствително по-голям е броят на слабите оценки по математика – 579, при среден успех от 3.31, който имат 2542 явили се ученици в Пиринско, а само 15 седмокласници са с резултат над 5.50. Данните от 2014 г. показват, че тогава средният успех е бил 3.68, като имало две пълни шестици, а 70 бъдещи гимназисти са били оценени с над 5.50.

Според статистиката на РИО освен двете математически гимназии най-добре със задачите са се справили учениците от Слащен, Туховища и Места, а най-зле са се представили седмокласниците от село Склаве – със среден резултат от 2.37. Незавидни са показателите и на връстниците им в училищата в Коларово и Долно Осеново.

За коментар относно представянето на възпитаниците им потърсихме няколко благоевградски директори.

„След инвазията, ако мога така да се изразя, по телевизията и повестените лоши оценки, съм безкрайно учудена от високите резултати на нашите ученици”, заяви директорката на ПМГ Т. Ядкова и добави, че средният успех по БЕЛ е 5.30, а по математика – 5.15, като 8 от общо 15 отлични оценки по математика са именно на ученици от ПМГ „Акад. С. П. Корольов”.

Ръководителят на учебното заведение открои младата учителка по математика Теодора Мелниклийска като един от учителите, допринесли в голяма степен за доброто представяне на математиците.

Т. Ядкова анализира, че в национален контекст слабите резултати по математика се дължали най-вече на разминаването между учебните планове, учебниците и задачите, дадени на НВО.

„Нашите деца такива задачи, каквито бяха на изпита, не са решавали, но се справиха отлично, защото явно са научени да мислят аналитично и логично”, каза Т. Ядкова.

Думите й, че е имало несъответствие между знанията на децата на базата на учебния материал и задачите, съставени от МОН, потвърди и директорът на VІІІ СОУ Сергей Биров. „В национален мащаб проблемът с матурите по математика дойде от разминаването между учебната програма, учебниците, начина на обучение, от една страна, и това, което се изискаваше от учениците на НВО-то по математика – от друга”, коментира Сергей Биров и изброи имената на три учителки по български език и литература – Юлия Христова, Николина Дамянова и Василка Филипова, които, по думите му, имали най-голям принос за отличните резултати на седмокласниците от VІІІ СОУ по БЕЛ.

„Тези три колежки вложиха много труд, провеждаха допълнителни занимания с учениците, даваха консултации и резултатите не закъснаха“, каза Биров.

Приятно изненадана бе и директорката К. Марчева, която разбра от репортер на „Струма“, че възпитаниците на СОУИЧЕ са в топ 10 на матурата по БЕЛ. „Ние много държим на качественото обучение по български език и литература. Наблягаме много и на часовете по СИП, където учениците надграждат знанията си по този предмет. Специално бих искала да благодаря на колежката Людмила Димитрова, учителка по БЕЛ“, сподели директорката на СОУИЧЕ.

До 9 юни се очаква да станат ясни и резултатите от държавните зрелостни изпити на дванадесетокласниците.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене