Крупен работодател ще защитава интересите на шивашкия бизнес в новия местен парламент на Сандански

шивачкиИлия Георгиев е утвърден за кандидат от Граждански съвет „Развитие за Сандански” в листата на РЗС.

Илия Георгиев е човек на действието. Откакто се познаваме, не съм го чул да казва „не сега“, „не мога“ или „после“. Излезе ли необходимост, задача – започва на момента. Предполагам, това е едно от качествата му, което го е довело дотук – да е един от най-големите работодатели в община Сандански. На пръв поглед видът му е строг и дори суров, но с времето човек разбира, че това е така, защото е от онези хора, които напълно осъзнават своята отговорност. А и въпреки всичко, често се усмихва… преди да потегли към следващата си задача. Още в началото на разговора Илия Георгиев не пропусна да отбележи, че е много мотивиран да е в един екип заедно с колежката си Гергана Климентова, която беше номинирана преди него и за която той казва, че е рядко точна и амбициозна млада надежда в шивашката индустрия.

Илия Георгиев започва да живее и работи тук преди 23 години, когато майка му открива и управлява един от първите шивашки цехове в Сандански. В началото помага в семейния бизнес, а след това продължава като управител на чужди цехове. Преди 11 години открива първия си собствен цех. Харесва ми, че е един от местните бизнесмени, който е избрал да развива бизнеса си, като намира общ език с колеги от бранша. За да поема по-големи поръчки, започва да координира работата си с други цехове. През 2008 г. се обединява с бизнеса на Мая Скачева. Започват заедно с 15 души и развиват производството така, че вече осигуряват работа на над 100 санданчани. Съдружници са и до днес. „Най-вече защото е много отговорен. Аз движа производството, а той се грижи за поръчките, работата с клиентите, финансовите въпроси“, казва г-жа Скачева за него. Г-н Георгиев се гордее с качеството, което заедно с всички работещи в предприятието им постигат. „Шием за големите марки от Италия, Германия, Франция. Изискванията им са много високи. С колегите тук в нашето производство ги покриваме. Успяваме да изпълним поръчки от по стотици хиляди артикули. Ние кроим, шием и опаковаме.“. През годините влагат голяма част от печалбата си в подобряване на условията за труд – наемат по-големи помещения, закупуват нова техника. За Илия Георгиев основният проблем е в намирането на нови кадри. „Искаме да разкриваме още работни места, но просто липсва квалифициран персонал“, споделя г-н Георгиев. „Младите хора трябва да се стимулират с по-високо заплащане и да имат желание да работят тази професия. Няма нито училище, където да се обучават, за да можем да знаем, че тази година ще излязат една или две паралелки с шивачи, кроячи… няма откъде да дойдат тези млади специалисти.“

От години, дори на национално ниво, се говори как няма връзка между бизнеса и образованието. За да се пристъпи към действия, а не просто да се говори, г-н Георгиев се включи в инициативата на Граждански съвет „Развитие за Сандански“ за организирането на среща на шивашкия бизнес, на която ще бъдат поканени и представители на местните гимназии. И още – г-н Георгиев ще е сред двигателите и на последваща, по-широка среща, целяща да събере големите работодатели, развиващи бизнес в община Сандански. „Общината сега не се интересува от нас. Кой го интересува от общината какво правим ние?.. дали сме разкрили 100 или 10 нови работни места, няма значение за тях… а за да се развива местната икономика, да има повече и по-добре платена работа, трябва да има повече координация между нас и общината“, уверен е Илия Георгиев.

Той вярва, че е възможно шивашкият бранш да продължи да расте. Говорим как можем да направим така, че „произведено в Сандански“ да бъде марка за качество и в дрехите, и във винопроизводството, и в туризма. Усмихва се и споделя за честите проверки, правени на място в цеха от големите модни марки, за които шият. Те правят това, за да са сигурни не само в качеството на изработваната стока, но и на условията за труд. Всъщност дрехите се шият у нас, а не в Гърция, и така на етикетите вместо „Произведено в Гърция“, вече пише „Произведено в България“.

„Трябва да има Асоциация на работодателите на територията на община Сандански“, споделя Георгиев. „Да се събираме всеки месец и заедно с бъдещите експертни отдели на общинската администрация, с новия кмет и зам. кметове да обсъждаме какви възможности има по различните регионални, национални и европейски програми. Да работим организирано, да вдигаме нивото, а оттам и заплащането.“.

Това е за мен Илия Георгиев – човек на действието. Убеден съм, че като общински съветник той ще работи за бизнеса, за обикновените хора, а работещите в общината никога няма да чуят „ще видим“, а ще прави всичко по силите си, още тук и сега. Защото просто е такъв човек.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене