БЮСТ-ПАМЕТНИК НА ХРИСТО БОТЕВ БЕ ОТКРИТ В ГР. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

паметник Христо Ботев в Гоце Делчев1В града, носещ името на националния герой Гоце Делчев, днес, в Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България бе открит паметник на още един национален герой – Христо Ботев.

На тържественото откриване на бюст – паметника присъства цялото ръководство на община Гоце Делчев, народните представители Кристиан Вигенин и Георги Андонов, представители на всички учебни заведения в града, както и на Основно училище „Христо Ботев” с Мусомища, политически партии, ръководители на институции, обществени и неправителствени организации в общината.

Паметникът бе тържествено открит от кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов. Веднага след това, присъстващите отдадоха своята почит пред Ботев и всички герои загинали за свободата на нашата Родина заедно с воя на сирените. Паметникът бе осветен от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, след което бяха положени венци и цветя.

Поздравителен адрес по повод откриването на бюст-паметника на Христо Ботев, бе изпратен от областния управител на Благоевградска област Бисер Михайлов, който пожела на всички жители на община Гоце Делчев, това място да се превърне в кът на нестихваща почит към великия герой, а днешният ден да стане един убедителен повод за сплотяването на всички българи.

Бюст-паметникът на Христо Ботев се намира на ул. „Търговска”, пред храм „Успение на Света Богородица” в централната част на града, в непосредствена близост до паметника на войводата Гоце Делчев. На паметника са изписани Ботевите слова: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира …”

Величественият бюст-паметник на гениалния поет и революционер Христо Ботев, бе осигурен със съдействието на командира на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев.

В деня, когато отдаваме своята почит към делото на Ботев, не бива да забравяме и неговите четници. За всички жители на Гоце Делчев е гордост, че сред тях има и трима славни мъже от Неврокопския край, чийто имена също са изписани на паметника. Това са: Янко Атанасов, роден през 1855 година в Неврокоп, включил се в Ботевата чета в гр. Турну Магурели, Румъния и участвал във всички боеве от Козлодуй до Околчица; Тодор Стоянов – роден в Неврокоп през 1837 година. Участва във всички боеве на Ботевата чета, участва и в българското опълчение, сражава се на Шипка; Атанас Свещаров – роден през 1847 г. в с. Горно Броди, което в онези години е било част от Неврокопския край.  Свързва се с дейците на Българския революционен централен комитет в Румъния. Включва се в ботевата чета в гр. Турну Магурели и участва във всички боеве.

паметник Христо Ботев в Гоце Делчев9 паметник Христо Ботев в Гоце Делчев паметник Христо Ботев в Гоце Делчев2 паметник Христо Ботев в Гоце Делчев3 паметник Христо Ботев в Гоце Делчев4 паметник Христо Ботев в Гоце Делчев5 паметник Христо Ботев в Гоце Делчев6 паметник Христо Ботев в Гоце Делчев7 паметник Христо Ботев в Гоце Делчев8

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене