Топ Преса: Д-р Атанас Камбитов: За да изпълня трите си големи приоритета, ми трябва поне още един мандат

photo_verybig_1204840

Оставаме областният център с най-ниски данъци
С пускането на АМ „Струма“ икономиката ще дръпне с между 20 и 40%

Благоевград се оказа община отличник по програмата за безплатно саниране. За колко панелки в града ще има „пълна промяна“? Какви други мегапроекти са в ход в общината? И как Благоевград си гарантира рекорден бюджет от 60 млн. за 2015-а? Попитахме кмета Атанас Камбитов…

– Г-н Камбитов, в края на миналия месец бе приет рекорден бюджет за общината от почти 60 млн. лв. Ще успеете ли да го изпълните, тъй като е доста амбициозен?
– Истина е, че е амбициозен, но е изпълним. Добрата новина е, че община Благоевград е финансово стабилна, няма дългове. Няма да се увеличават данъци, такси и услуги. От тези 60 млн. лв. само 5 млн. лв. са външно финансиране. Но приемането на този рекорден бюджет не е самоцел. В началото на мандата ми, през 2011 г., той бе 39 млн. лв. Всяка година след това сме вдигали сумата с по 5-6 млн. лв. Правим го след задълбочен анализ. Доказателство за това е, че всяка година го изпълняваме на 100%, което е най-важно. Продължаваме да сме областният център с най-ниски данъци. Строгата финансова дисциплина и оптимизацията на разходите са в основата на по-големия бюджет. Правим това увеличение в години на криза. Когато е лесно – всеки може.
– Какво предвижда капиталовата програма? Ще разчита ли общината на европейски средства?
– В капиталовата програма за 2015-а е заложено изпълнението на редица обекти, които ще подобрят жизнената среда в Благоевград. Ще се вложат наши и евросредства в пътната инфраструктура. Ще се изгради детска градина в бившето I основно училище, ще се ремонтират и построят стари и нови спортни и детски площадки, игрища за плажен волейбол, футбол, ще довършим газификацията на училищата и забавачките. Ще се направят нови паркове, ще се озеленят и облагородят междублоковите пространства. Всички финансови параметри – за социални дейности, образование, инфраструктура, спорт, култура, се запазват. А доста от тях се увеличават. Даваме повече пари за тези, които работят повече и имат по-добри резултати. Защото не бива да се наливат пари там, където нищо не се развива и не се генерират никакви приходи. През миналата година Ансамбъл „Пирин“ върна позабравения си блясък, направи грандиозни концерти по случай своята 60-годишнина. В момента са в Италия, после ще пътуват в Москва и Китай. Затова тази година получиха с 20% по-голямо финансиране. По-високи заплати има в сферата на културата, в детските градини. Не сме забравили и строителството на модерен закрит плувен басейн в двора на 8-мо СОУ, където ще има спортна база и за още няколко други видове спорт. И тази година ще разчитаме на европейските програми, само по ОП „Региони в растеж“ по ос 1 имаме осигурени 52,7 млн. лв. за следващия програмен период 2014-2020 г.
По време на мандата ви работите вече с пето правителство, две от тях бяха служебни. Затруднява ли дейността на общините този факт?
– Неминуемо честата смяна на централната власт ни се отразява. Имали сме тежки моменти. При тези промени се стига и до по-малко външни инвестиции. Доста инвеститори си тръгнаха от България. При чести промени има несигурност в администрацията на централно ниво, липсва последователност, няма стиковане на действията, не се поема отговорност. Нарушена ли е връзката между централна и местна власт, проблемите са налице. Няма как да подмина един факт – при правителството на Орешарски срещу община Благоевград се провеждаше наказателна акция. Забавиха се важни за нас решения. Водеше се политика „анти-Благоевград“, което за мен е необяснимо. Не е случайно, че не ни одобриха нито един проект по националната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.
– Помага ли географското положение на града?
– Географското ни положение наистина е отлично, близо сме до Македония и Гърция. На 100 км сме от столицата, на 200 км сме от Солун, където има пристанище. Единствената митница между Солун и София е нашата – Югозападна. Ние можем да сме и разпределителен център на стоки и услуги. Затова построяването на АМ „Струма“ е от жизненоважно значение за целия регион. В последните 2-3 месеца много гръцки компании проявяват интерес да развиват бизнес в нашата община. Търсят подходящи терени. Проблемът ни е, че нямаме достатъчно земя – 4000-5000 дка, където да направим промишлена зона. Години наред общината не е актувала свои парцели, незнайно защо. Това важи за всички администрации до 2011 г. Ние само за 3 г. сме издали над 2200 акта за общинска собственост.
– Продължавате ли да преследвате изпълнението на трите дългосрочни цели?
– Разбира се, тъй като те са важни за благоевградчани, а не за кмета, който и да е той. Имаме два университета – Югозападен и Американски, в които учат 18 000 младежи. Това гарантира висококвалифицирана работна ръка за пазара на труда. Една от трите ни дългосрочни идеи е градът ни да стане Балкански университетски център. Да се развият високите технологии. Да останат младите хора тук. Готвим проекти, които да създадат условия за работа тук. Защото близостта със София е нож с две остриета. Ако не се развиваме, хората ще пътуват до столицата и ще работят там. Втората ни дългосрочна цел и мащабен проект е изграждането на транспортен терминал, ние сме външна граница на ЕС. С изграждането на АМ „Струма“ целият регион ще дръпне напред. Такова високотехнологично пътно съоръжение води до ръст на икономиката между 20 и 40%. Преборихме се да има вход и изход към магистралата в района на бъдещия терминал. Третият голям проект е изграждането на „Експо център“ в бившата казарма. Постигнахме споразумение със Сухопътни войски за част от имота. Проектите за терминала и „Експо център“-а отговарят на критериите и съм убеден, че ще могат да се финансират през плана „Юнкер“. Приели сме в бюджета средства за строително-монтажните работи, които трябва да направим в полза на военното министерство. Вярвам, че до края на годината ще бъде прехвърлена собствеността на общината. Нашето искане е на терен от 67 дка да вдигнем „Експо център“. Този проект е важен за целия Пирински край. В него ще открием и Национален музей на Македоно-Одринското революционно движение. Ще построим и църква, която ще се върже в общ комплекс с Мемориала „Памет и вяра“ с 37-метровия кръст над Благоевград. В реализирането на тези стратегически цели е необходима приемственост, независимо кой е кмет.
– Каква е причината общината всяка година да заделя сериозен финансов ресурс за култура и спорт?
– Културата храни духа, спортът – тялото. Закъде сме без култура и история, без спорт и здраве?! По над 10% от бюджета се разпределят за тези две пера. Предоставили сме на всички спортни клубове зали и терени безвъзмездно. Футболният отбор на „Пирин“ е общински, целта ни е влизане в „А“ група. Никъде не работим на парче. Имаме мащабен проект „Спортен Благоевград“, който включва рехабилитация на съществуваща и изграждане на нова спортна инфраструктура. До стадиона на „Пирин“, на мястото на старите трибуни, ще построим хотел, в който ще има център за възстановяване. Ремонтирахме интерната с помощта на „Булгартабак“. Ще развиваме и ски зона „Картала“ над града, там сме съсобственици. Целта ни е да се впишем в природата по примера на Австрия, а не да нарушаваме екоравновесието. Наблягаме и на по-доброто бъдеще на културно-историческия туризъм. Ще създадем нова туристическа дестинация. Тя ще обхваща каменна крепост, стражева кула и късноантична сграда в село Зелен дол и късноантична сграда в Дренково.
– Защо общината е толкова активна по отношение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради?
– Тъй като е от полза на гражданите – жилищата им след санирането ще струват по-скъпо, ще бъдат енергийно ефективни, ще бъде по-комфортно да се живее в тях. Най-важното е жителите на блоковете, които отговарят на изискванията, да побързат и да регистрират необходимите сдружения. Затова започнахме предварителна разяснителна кампания още през декември м. г. Вчера /четвъртък/ с областния управител Бисер Михайлов подписахме тристранно споразумение с Българска банка за развитие. Става въпрос за 10 договора. Сега предстои стартиране на процедура за обществена поръчка. В близките 10 дни това ще стане с още 50 договора, а до месец – още 30. Нашата цел е да осигурим саниране за 100 блока с по 70-80 апартамента. Ако я постигнем, това са 70-75% от всички такива жилища в общината. Между 30 000 и 40 000 души ще се възползват от програмата.
– Санирането ще подпомогне и местния бизнес. Критиците обаче говорят, че ще се дават поръчките на „наши“ фирми. Имали такъв риск?
– Няма подобна опасност. За всеки блок поръчката ще се печели от отделна фирма. Един блок – една фирма. При средна цена от 500 000-600 000 лева за саниране сметката сочи, че при 100 блока инвестицията ще е към 50-60 млн. лв. Надявам се, че най-късно в края на юли тази година ще стартира изпълнението на програмата на първите 3 блока в града.
– Тази година са местните избори. Ще се кандидатирате ли за втори мандат?
– Аз съм кмет, издигнат от ПП ГЕРБ. Явяването ми на избори задължително минава през номинирането ми от партията. Един кмет трябва да решава краткосрочни задачи и ежедневни проблеми. Но всеки управник има и дългосрочни цели. С оглед на факта, че все още не са реализирани трите ми приоритета, ще ми трябва поне още един мандат. Това е демокрацията, на всеки 4 г. има избори. Нека хората с гласа си дадат своята оценка за работата на мен и екипа ми. Глас народен – глас Божи! Ако бъда избран отново за кмет, ще е знак, че съм работил правилно. В сравнение с останалите кандидати за поста мен ще ме оценяват не по обещанията, а по делата. Кажат ли ми „да“ избирателите, ще е признание за усилията ни и доказателство, че посоката ни е правилна. Моята мечта е в края на следващия мандат да видя Благоевград като модерен европейски регионален център. Затова ще работя с всички сили, ако получа доверието на благоевградчани.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене