ВИДЕО: В денят на Светите Константин и Елена, бившето село Драгостин отново се оживява

фдсф С решение на общински съвет Гоце Делчев от преди няколко години, селото е заличено от регистъра като населено място на общината. Въпреки това, родолюбивите наследници на неговите бивши жители се завръщат в родното си село за да спазят стародавната традиция да почетат храмовия празник на малката черквица, посветена на светите Константин и Елена. Селото е основано е средата на 19-ти век, от млад мъж от санданското село Кашина, който за да спаси честа на годеницата си от местния бей се заселил на това място. Преживял бурни години и оцелял повече от век, малкият храм бе полу-разрушен по време на комунистическия режим. Преди 5-6 години, младите и будни младежи, наследници на бившите жители на Драгостин, инициираха ремонт и възстановяване на черквата.

   С изключително доброволен труд и дарения от христолюбиви спомоществователи, сградата на черквата вече е почти напълно възстановена. Сега младите хора събират средства за иконостас и вътрешно обзавеждане. Община Гоце Делчев също безвъзмездно преправи черният път до храма и сега до него отново се стига с автомобил.

Да се прави курбан в чест на храмовия празник тук е традиция от 1898 г., когато за първи път е открита и осветена черквата. На празничната литургия днес се черкуваха бивши жители на селото и ктитори, някои от които пристигнаха специално за празника от различни краища на страната. Кмета на Гоце Делчев, Владимир Москов също уважи празникът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене