Градът: Адвокат Мария Милушева от гр. Гоце Делчев: Искате да работите като проститутка в Германия? Няма проблеми! Просто се регистрирайте в полицията!

12В Германия жриците на любовта имат право да пишат фактури,

да издават сметки и дори да имат касов апарат

Законът за проституцията влиза в сила в Германия през 2002 г. и разрешава предоставянето на сексуални услуги. Преди няколко месеца обаче избухна скандал, след като на сайта на Федералната агенция по заетостта беше качена обява, която набира проститутки и дори рекламира най-древната професия.

Агенцията поднесе извиненията си на германците, като се оправда, че това е станало без нейно съгласие и знание. Независимо че проституцията е разрешена, полицията продължава да преследва сводниците, които принуждават момичета да продават телата си.

Как законът и моралът правят разлика между платената любов и принудата?

Мнението е на адвокат Мария Милушева, родена на 7 май 1982 г. в гр. Гоце Делчев. Тя работи в адвокатска кантора „Цийглер и колеги”, която има десетилетна традиция в областта на международните правни отношения. Сред клиентите на престижната кантора са както частни лица, така и малки и средноголеми фирми от Южна и Източна Европа, а адвокат Милушева се занимава предимно с консултацията, съдебното и извънсъдебното представителство на клиентите от Източна Европа. В практиката й не са рядкост случаи, в които защитава български проститутки от алчните им сводници.

Милушева обяснява, че ако момиче от България иска да работи като проститутка в Германия, вариантите са два – или да подпише трудов договор с някой клуб, или да регистрира търговска дейност.

За целта се плаща такса в общината, която пък препраща информацията към данъчните служби, за да издадат данъчен номер и образно казано момичетата да издават касови бележки. Всички видове дейност, насочени към изнудване и склоняване против желанието на самото лице, се наказват от закона. Това важи и за сводничеството. Когато една жена или мъж си набележи момиче или момче да упражняват услуги, а те да събират доходите от тези услуги и използват за това професионалната или личната зависимост, подлежат на санкция.

04-jpg

– Какви документи се изискват, за да може една жена, която е гражданка на страна, членка на ЕС, да започне легално да работи като проститутка в Германия?

– Основно има два варианта. Единият е съответното момиче или момче да започне трудово-правни отношения с даден клуб или публичен дом, т.е. на базата на трудов договор – тогава не са необходими особени разрешителни, тъй като от началото на 2014 г. граждани от България могат да упражняват такава дейност в Германия без специално разрешително. Другият вариант, който имат момичетата и момчетата е да регистрират т. нар. гевербе (gewerbe), което междувременно е познато и измежду много наши сънародници като понятие, като това означава всъщност регистрация на стопанска дейност. Регистрацията е свързана с такса – 45 евро струва. Прави се в общината, след което общината изпраща информацията за това, че някой има намерение да упражнява самостоятелна дейност на данъчните служби, които пък от своя страна се свързват с лицето и му пращат документи, които то трябва да попълни, за да му бъде издаден данъчен номер. Имайки данъчен номер, лицето може да пише фактури, да издава сметки и да си събира вземанията.

– Да разбираме проститутки с касов апарат?

– Образно казано, да. Всяко едно момиче, което има намерение да упражнява такава професия, е хубаво да отиде в полицията и да каже за тези свои намерения, за да бъде покровителствана. Ако има някакъв проблем – да кажем, ако един клиент не й плати хонорара или пък, ако се стигне до насилие, тя да може да се обади в полицията и да каже: „Случи се еди какво си, може ли да ми помогнете?” Ако момичето не говори немски език, ако няма съответно физическата сила да се справя сама на улицата и да предлага услугите си, тогава едно лице или една жена, които събират част от нейните доходи, много лесно могат да бъдат заподозрени в сводничество – за това, че всъщност чрез насилие или обещавайки й някакви облаги, предлагайки й покровителство, така да се каже, събират доходите на момичетата, а те от своя страна се чувстват закриляни.

prostitutki

Всички видове дейност, които са насочени към изнудване или поощряване на подобна дейност против желанието на съответното лице, все още се наказва от закона. Същото важи и за сводничеството, естествено – при доказване, то се наказва с лишаване от свобода или парична глоба – около 7-8 хил. евро.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене