ГРАДЪТ: Сестрата на Крали Марко вдигнала Момина кула край Гоце Делчев

5

Длъжни сме да възкресим блясъка на забележителните обекти, за да привличаме туристи от страната и чужбина, твърди кметът Владимир Москов

49_1_1379168911

Легендарният Неврокоп

Уникални находки от древността, митове, сакрални места, красиви природни кътчета, уникални забележителности. Всичко това е вплетено в миналото, настоящето и бъдещето на община Гоце Делчев. Още преди векове градът, който до 1951 г. носи името „Неврокоп“, впечатлява с наследството си от античността и със съвременния си облик. В османските регистри турският пътешественик, поет и историк Евлия Челеби го описва като “бял и хубав”, с много ханове, училища, красиви къщи и чешми, църкви и джамии. В града имало над 590 дюкяна. Неврокоп се превръща в огнище на църковно-просветните и националноосвободителните борби на българите. През 1894 г. става седалище на Неврокопска епархия. Градът е присъединен към свободна България на 19 октомври 1912 г. Амбицията на общината днес е да върне блясъка на позабравените чудеса в района. И да се заговори не само в страната, но и по света за древните кули и крепости, за античните селища, за манастира, който е пазител на вярата, за села, кито пазят къщи на повече от два века. „Приоритет за нас е да развиваме културно-историческия туризъм. Затова подготвяме проекти, с които да направим тези уникални обекти не само известни, но и достъпни за гостите на нашата община”, твърди кметът Владимир Москов.

mom1

Стратегическо местоположение

Първата забележителност очаква търсачите на екстремни изживявания и исторически находки още на входа на общината откъм Банско. Късноантичната и средновековна крепост „Момина кула” е разположена в един от най-тесните и живописни участъци на река Места, в пролома Момина клисура, между източното подножие на Пирин и западното подножие на Дъбрашкия дял на Западните Родопи.

Проломът свързва Разложката котловина и Гоцеделчевската котловина, като започва при устието на пиринската Безбожка река и завършва при с. Господинци.

Момина кула е на 15 км. от Гоце Делчев и само на 1 км. от отклонението за с. Буково. Крепостта е малка, около 600 квадратни метра, но привлича погледите на преминаващите по международното шосе за Гърция. Размерите й разкриват, че функциите ѝ са били на наблюдателна и стражева кула с малък гарнизон, който е бдял над древния път по долината на Места, която се вие в подножието на крепостта. Има един-единствен възможен подход към входа на крепостта, изграден от умел средновековен архитект, има и естествената защита на голямата отвесна скала – така отбраната е възможна с минимум усилия.

Момина кула – построена от сестрата на Крали Марко

Все повече са нашенците и чужденците, които катерят планината, за да видят крепостта и да се потопят в миналото. Много от посетителите тръгват по стръмната пътека, примамени и от мита за млада и красива жена, застигната от тежка съдба. Във фолклорния епос историята присъства в множество вариации, а тук е свързана с възникването на топоса „Момина кула” край село Буково.

Цялата история и подробен

репортаж четете в следващия

брой на вестник ГРАДЪТ!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене